Misterioşii minonieni erau europeni, conform analizelor ADN jpeg

Misterioşii minonieni erau europeni, conform analizelor ADN

📁 Antichitate
Autor: Robert Carapancea
🗓️ 2 iunie 2013

Conform ultimelor cercetări bazate pe analiza ADN, constructorii primei civilizaţii avansate din Europa (insula Creta), minonienii, au fost la origine europeni.

S-a ajuns la această concluzie în urma comparării ADN între un schelet minonian care are o vârstă de circa 4000 de ani şi material genetic prelevat de la europeni şi africani, din diferite perioade istorice, până în zilele noastre.

Civilizaţia Mioniană a s-a localizat în Creta şi a avut apogeul între 2700 şi 1420 îHr. După unele păreri, se pare că o erupţie masivă a vulcanului Thera de pe insula Santorini a distrus această civilizaţie, în timp ce alţii consideră că invazia micenienilor au „topit” această civilizaţie.

În zilele noastre, minonienii sunt faimoşi pentru mitul minotaurului, jumătate om, jumătate taur, care se presupune că ar fi trăit într-un labirint în Creta.

Când arheologul britanic Sir Arthur Evans a descoperit palatul minonian de la Knossos, cu mai mult de 100 de ani în urma, acesta a fost uluit de frumuseţea sa. El a observat asemănări între arta minoniană şi cea egipteană şi a crezut că aceste civilizaţii au un trunchi comun.

Pentru a testa această afirmaţie, echipa de cercetători a analizat ADN-ul de la nişte schelete minoniene găsite într-o peşteră din Creta, care au o vechime între 3700 şi 4400 de ani.

Concluzia cercetătorilor a fost că sheletele minoniele au sunt similare din punct de vedere genetic cu europenii din zilele noastre, şi în special cu cretanii. Astfel, mitul conform căruia civilizaţia minoniană ar avea un trunchi comun cu cea egipteană, a fost spulberat.