Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre Dame jpeg

Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2019

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marţi o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări în noaptea de luni spre marţi. Miliardarii Franţei au anunţat donaţii de sute de milioane de euro, dar şi Primăria Parisului şi regiunea Île-de-France, relatează adevarul.ro.

Grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi. Regiunea Île-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenţă, a anunţat BFMTV. 

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marţi o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei. „Toată lumea ar trebui să participe, dincolo de diviziuni”, a fost transmis. Până la momentul publicării acestei ştiri, site-ul fondation-patrimoine.org a anunţat că au fost donaţi 6.438 de euro. Pagina web a fundaţiei nu funcţionează în parametri din cauza numărului mare de accesări. 

Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro. Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei. 

Primăria din Paris a deblocat 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei Notre-Dame, poliţia face primele constatări şi prelevări pentru a descoperi cauza incendiului, iar o echipă din care face parte şi ministru francez al Culturii recuperează elementele de valoare rămase în interior. 

  Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat că instituţia va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, scrie AFP. Zona este încă izolată, iar poliţia face primele cercetări. Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a anunţat că mare parte din relicvele aflate în catedrala Notre-Dame au fost duse în sedii ale unor instituţii municipale, potrivit BFMTV. O echipă din care face parte împreună cu personal al catedralei, pompieri şi forţe de securitate se ocupă de recuperarea elementelor de valoare rămase în interior pe parcursul incendiului. Cele mai recente informaţii privind urmările incendiului arată că altarul este deteriorat, după ce acoperişul a fost carbonizat în proporţie de 75%. Imaginile realizate înăuntrul catedralei, care a ars mai bine de 12 ore, focul fiind stins complet marţi, aproape de ora locală 09.50, după cum au anunţat pompierii din Paris, arată că pilonii au rămas în picioare. „Întreaga regiune Île-de-France este mobilizată complet pentru procedurile de reconstrucţie”, a anunţat preşedinta Valérie Pécresse.