Mii de oameni au protestat faţă de „Ziua Australiei”: «Nu este altceva decât "Ziua Invaziei"» jpeg

Mii de oameni au protestat faţă de „Ziua Australiei”: «Nu este altceva decât "Ziua Invaziei"»

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2021

Mii de australieni au manifestat marţi la Sydney, în ciuda restricţiilor privind adunările impuse împotriva răspândirii coronavirusului, pentru a protesta contra sărbătorii naţionale ce marchează sosirea primilor colonişti britanici în 1788, pe care o consideră o insultă la adresa populaţiilor indigene, relatează agerpres.ro

Pentru mulţi australieni, "Ziua Australiei" sărbătorită la 26 ianuarie marchează începutul opresiunii popoarelor autohtone. Ei cer ca această sărbătoare naţională să fie regândită, susţinând că 26 ianuarie nu este altceva decât "Ziua Invaziei".

"Ziua Australiei", care a fost declarată oficial sărbătoare abia în 1994, este în centrul unor polemici în creştere în ultimii ani.

Prezenţi în Australia de cel puţin 40.000 de ani, aborigenii, al căror număr era estimat la un milion la sosirea coloniştilor în 1788, reprezintă acum doar 3% din cei 25 de milioane de australieni. Aborigenii rămân de departe cea mai defavorizată populaţie din ţară, în special cu rate mai ridicate de sărăcie şi încarcerare. Starea lor de sănătate este mai proastă decât a populaţiei generale.