Mihai Tudose, propunerea PSD pentru funcția de premier jpeg

Mihai Tudose, propunerea PSD pentru funcția de premier

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 iunie 2017

Ministrul interimar al Economiei, Mihai Tudose, a fost validat pentru funcția de premier de Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD. De asemenea, Biroul Politic Central al ALDE și parlamentarii partidului au stabilit că Mihai Tudose este propunerea de premier pe care coaliția PSD-ALDE o va avansa șefului statului, Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni. 

Update: Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seară, că îl desemnează pe Mihai Tudose ca prim-ministru.

Mihai Tudose s-a născut la 6 martie 1967, la Brăila. Este absolvent al Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București (1995) și al cursului postuniversitar "Management și gestiunea afacerilor" (2001), la Facultatea de Științe Economice, Universitatea Dunărea de Jos din Galați. De asemenea, a absolvit un curs postuniversitar în domeniul securității naționale (2006), la Colegiul Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

În 2010, a obținut titlul de doctor în domeniul Științe Militare și Informații, pe tema ''Protecția infrastructurilor critice'', la Academia Națională de Informații ''Mihai Viteazul'', Serviciul Român de Informații.

A urmat o carieră universitară, fiind lector universitar (2011), la Academia Națională de Informații ''Mihai Viteazul'', Serviciul Român de Informații, având ca specializare ''Protecția infrastructurilor critice'' și ''Strategii de securitate și apărare'', apoi conferențiar universitar (2013), la aceeași instituție, cu specializările ''Protecția infrastructurilor critice'' și ''Securitate națională și euroatlantică''. Din 2013, deține o adeverință de certificare pentru profesia didactică — monospecializare, de la Universitatea Națională de Apărare "Carol I" — Departamentul de management militar și de pregătire a personalului didactic.

Mihai Tudose a intrat în Parlamentul României în 2000, după ce a câștigat primul mandat de deputat. În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Mihai Tudose a obținut al cincilea mandat de deputat, candidând pe listele Partidului Social Democrat.

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerțului și Turismului. (17 dec. 2014 — 17 nov. 2015). La 22 februarie 2017, Tudose a fost validat, în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD, pentru funcția de ministru al Economiei, în locul lui Alexandru Petrescu.