Mexicul îşi dezgroapă eroii independenţei jpeg

Mexicul îşi dezgroapă eroii independenţei

📁 Biografii
Autor: traducere de Simona Deleanu
🗓️ 31 mai 2010

Rămăşiţele a 12 luptători pentru independenţa Mexicului au fost exhumate în cursul unei ceremonii militare condusă de preşedintele Felipe Calderon, relatează BBC. 

La ceremonie a cântat o fanfară, iar mulţimea de oameni adunaţi au aruncat cu flori albe peste sicriile de sticlă în care se aflau osemintele. Ceremonia a marcat 200 de ani de la începerea războiului de independenţă împotriva Spaniei. Asupra acestor oseminte s-au făcut cercetări pentru a se stabili autenticitatea. Laboratorul a confirmat identitatea tuturor şi este, totodată, răspunzător pentru conservarea lor.

Preşedintele Calderon a afirmat că „astăzi plătim tribut celor care şi-au sacrificat vieţile pentru Mexic, pentru libertatea şi independenta pământului nostru”. Sute de soldaţi au escortat sicriele până la criptele unde au fost depuse, de sub monumentul Îngerilor independenţei până la Castelul Chapultepec, instituţie devenită muzeu.

În momentul în care cercetarea va fi definitivată, aceste sicrie vor fi din nou transportate, în cadrul unei alte ceremonii militare, în Parcul Naţional din Mexico City. Corespondentul BBC în Mexico a declarat că mulţimea a fost cuprinsă de o puternică emoţie, în timpul ceremoniei.

Rămăşiţele includ şi osemintele lui Miguel Hidalgo, un preot recunoscut ca tatăl naţiunii mexicane. Hidalgo a declanşat războiul de independenţă în 1910, conducând ţăranii, sub steagul Fecioarei din Guadalupe, patroana Mexicului. El a fost executat un an mai târziu, iar trupul său decapitat a fost lăsat să zacă, timp de o lună, ca avertisment pentru revoluţionari. Alte oseminte aparţin eroilor Jose Maria Morelos şi Vicente Guerrero.