Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor de la Auschwitz: „îmi amintesc mirosul insuportabil al cărnii de om arzând!” jpeg

Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor de la Auschwitz: „îmi amintesc mirosul insuportabil al cărnii de om arzând!”

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2016

Procesul unui fost gardian nazist de la Auschwitz, acum în vârstă de 94 de ani, acuzat de complicitate la crimă în 170.000 de cazuri, a determinat mai mulţi supravieţuitori ai ororilor din lagărele de concentrare să iasă în faţă şi să îşi spună povestea. Aceştia încă speră, spre apusul vieţii, la dreptate pentru suferinţa îndurată, relatează Daily Mail.

Suferinţa persoanelor schingiuite în lagărele de concentrare naziste ies şi astăzi la lumină. Mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului vor apărea săptămâna viitoare în faţa unui juriu şi îşi vor spune poveştile tragice, cu ocazia procesului unui fost gardian nazist. 

3106ae8800000578 3440915 image m 4 1455126249680 jpg jpeg
3117142700000578 3442010 image a 9 1455208214925 jpg jpeg

Foştii nazişti, ajutaţi în proces de vârsta înaintată

Alături de el, alţi 40 de supravieţuitori, sau rude ale acestora, vor fi prezenţi în sala de judecată, dar nu toţi vor depunde mărturii.

Hanning, care trăieşte în prezent într-un orăşel mic din Detmold, Germania, recunoaşte că a lucrat la Auschwitz, însă neagă că ar fi lucrat în sectorul Birkenau, unde au fost ucise de nazişti peste un milion de persoane. Acesta este unul din cei 30 de foşti gardieni de la Auschwitz investigaţi de procurorii federali germani. Un alt caz este cel al unei bătrâne în vârstă de 93 de ani, fost operator radio, care are, la rândul ei, 260.000 de capete de acuzare de complicitate la crimă. 

Şi fostul ofiţer nazist Hubert Zafke, acum în vârstă de 95 de ani, va fi adus în faţa procurorilor în luna februarie, fiind acuzat de complicitate la crimă în 3.681 de cazuri. Avocatul bărbatului, care a lucrat ca medic la Auschwitz în 1944, spune că este ruşinea Germaniei, ca naţiune, că mulţi dintre criminalii şi susţinătorii nazişti de primă mână au scăpat cu sentinţe minime sau chiar fără acuzaţii după război. Pe numele său Peter-Michael Diestel, acesta susţine că procurorii încearcă doar să compenseze greşelile din trecut prin acuzarea clientului său.

A fost doctor pentru soldaţii armatei naziste Wehrmacht, nu a avut nicio legătură cu Holocaustul, iar argumentul principal în cazul său este că, dacă el nu era acolo să-i trateze pe soldaţii răniţi, lagărele nu ar fi funcţionat. Ce ar fi trebuit să facă un bărbat tânăr, chiar dacă ştia ce se petrece acolo, să oprească acea tragedie?, spune avocatul.

În toate cazurile acuzaţilor, vârsta înaintată a acestora şi starea de sănătate precară vor constitui factori decisivi în desfăşurarea proceselor.

Un alt supravieţuitor, Justin Sonder, programat să depună mărturie vineri, spune că „niciodată nu va fi prea târziu ca persoanele care s-au aflat în spatele atrocităţilor petrecute la Auschwitz să plătească”. „Sunt întrebat adesea dacă cei care lucrau la Auschwitz au arătat vreodată compasiune. Răspunsul este nu, absolut niciodată”, spune Soder, în vârstă de 90 de ani.