Mântulesele istoriei jpeg

Mântulesele istoriei

📁 Carte
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 16 aprilie 2010

Prima atestare a uliţei Mântuleasa datează din anul 1707. „Mahalaua Mântuleasa este una dintre zonele-nucleu în jurul cărora s-a format oraşul Bucureşti. Aflată într-o zonă limitrofă centrului istoric al Bucureştilor, Mântuleasa urma să fie eradicată, conform Planului de sistematizare, la începutul anului 1990. În urma evenimentelor din decembrie 1989, strada Mântuleasa a supravieţuit demolării ceauşiste“, scrie Andreea Răsuceanu în volumul său.

În prezent, pe strada Mântuleasa sunt 12 clădiri considerate monumente istorice, printre care şi Biserica Mântuleasa. Documentele arată că la 1734, „pe pământul unde este astăzi strada Mântuleasa, împreună cu mănunchiul radiant de străduţe care se desprind din ea, se afla proprietatea acestui Mantu Cupeţul.

Pământurile fuseseră parte din dota Stancăi, soţia sa“. În capitolul intitulat „La ceas de nămiază...“, Andreea Răsuceanu oferă un tablou rupt dintr-o poveste de odinioară:„Jupâneasa Stanca se odihneşte pe o laviţă acoperită cu scoarţe de Ţarigrad şi priveşte agale la gătelile scoase din ladă ca să-i bucure privirea:rochia de canavăţ (pânză mai groasă) roşu cu flori de mătase ori cea de belacoasă, cu flori de fir, de culoarea bobocului de trandafir, paftalele de argint aduse de cupeţul Manta de la Ţarigrad ori anteriul de mătase de culoarea gutuii abia pârguite“.