Majestatea Sa Regina Ana împlinește 92 de ani jpeg

Majestatea Sa Regina Ana împlinește 92 de ani

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2015

Regina Ana, soția Regelui Mihai, împlinește astăzi, 18 septembrie, vârsta de 92 de ani. Născută Ana, Principesă de Bourbon-Parma, ea a devenit soția Regelui în anul 1948, la scurt timp după abdicarea acestuia și plecarea în exil.

Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite s-a născut în anul 1923, la Paris. Părinții ei au fost prințul René de Bourbon-Parma și prințesa Margaret a Danemarcei, nepoata regelui Christian al IX-lea. Tânăra și-a petrecut copilăria și primii ani de adolescență în Franța natală, dar în 1939 s-a refugiat, împreună cu familia, din Franța în Spania, apoi în Portugalia și Statele Unite. Din 1943 s-a implicat în efortul de război participând ca voluntar alături de Forțele Franceze Libere în campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania. 

Întâlnirea cu viitorul ei soț, Regele Mihai I al României, a avut loc în toamna anului 1947, când acesta a călătorit la Londra cu ocazia căsătoriei prințesei Elisabeta a Marii Britanii, astăzi Regina Elisabeta a II-a. Prințesa de Bourbon-Parma nu a luat parte la nuntă, dar l-a cunoscut pe Regele Mihai la un dineu oferit la ambasada Luxemburgului la Londra. Prima întâlnire dintre ei a rămas în amintirile ei drept un moment stânjenitor:„Am văzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei și pe mama, iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tânăr în uniformă, Regele Mihai al României... Cum nu ieșisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverență, am luat poziție de drepți și l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat! M-am simțit atât de umilită de mine însămi, încât am ieșit imediat.“ 

După această primă întâlnire, cei doi s-au mai văzut de câteva ori la Londra, apoi în Elveția, la Lausanne. Acolo, la doar 16 zile după ce s-au cunoscut, Regele Mihai a cerut-o în căsătorie. Principsa a acceptat, dar anunțul privind logodna lor a fost amânat, căci regele dorea să-și informeze mai întâi guvernul. 

Ce s-a întâmplat odată cu întoarcerea Regelui în țară se cunoaște deja. Regele l-a informat pe Petru Groza, premier, că dorește să se căsătorească, însă discuțiile au fost amânate:guvernul plănuia deja abdicarea forțată a lui Mihai. 

Plecat din țară la începutul lunii ianuarie 1948, Mihai și Ana s-au reîntâlnit pe 23 ianuarie la Davos, în Elveția. 

regele mihai nunta jpeg
regina ana 3 jpg jpeg

Căsătoria cuplului a avut loc pe 10 iunie la Atena, în ritul Bisericii Ortodoxe, deși prințesa era catolică (ea nu a reușit să obțină din partea Papei o dispensă pentru a se putea căsători cu un non-catolic).

Regele și Regina au cinci fete:Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964). 

În perioada de exil a Regelui, cuplul a locuit în Marea Britanie, apoi în Elveția. Regina Ana a vizitat România pentru prima dată în 1992, de Paști, iar în anii 1993-1997, când Regelui nu i s-a permis intrarea în țară, ea a făcut mai multe călătorii aici. 

În 2008, Regina Ana și Regele Mihai au sărbătorit nunta de diamant:60 de ani de la căsătorie.