Maimuţele antropoide îşi dezvoltă o cultură proprie, la fel ca oamenii jpeg

Maimuţele antropoide îşi dezvoltă o cultură proprie, la fel ca oamenii

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 24 octombrie 2011

Multă vreme oamenii de ştiinţă au considerat că tocmai cultura este ceea ce îi deosebeşte pe oameni de rudele lor cele mai apropiate-maimuţele antropoide. Dar noi cercetări arată că populaţii diferite de orangutani, de pildă, învaţă diverse comportamente şi transmit aceste informaţii de la o generaţie la alta, întocmai ca şi oamenii.

Grupurile de orangutani din regiuni diferite ale insulelor Borneo şi Sumatra prezintă comportamente diferite, un lucru care i-a intrigat multă vreme pe specialişti, de vreme ce studiile au arătat că nu este vorba despre diferenţe de ordin genetic.

image
image

Cercetări mai recente au arătat că e vorba despre învăţare culturală, în acelaşi sens ca şi la oameni:anumite comportamente sunt transmise de la un individ la altul, în cadrul grupului, dând naştere unei culturi specifice, locale.

Specialiştii de la Universitatea din Zurich, Elveţia, au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat 100.000 de ore de filmări care înregistrau comportamente ale orangutanilor, au realizat profilul genetic a 150 de indivizi din această specie şi au cercetat un mare volum de date (imagini din satelit şi alte înregistrări cu aparatură telecomandată) privind diferenţele ecologice dintre cele 9 grupuri de orangutani studiate.

Rezultatele sugerează că, spre deosebire de ceea ce susţineau teoriile anterioare, cultura nu este proprie numai omului;cultura umană şi-ar avea rădăcinile într-un trecut foarte îndepărtat, iar omul împarte aceste rădăcini cu maimuţele antropoide.