Macedonia acceptă să schimbe numele Aeroportului „Alexandru cel Mare” din Skopje jpeg

Macedonia acceptă să schimbe numele Aeroportului „Alexandru cel Mare” din Skopje

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 ianuarie 2018

Premierul macedonean, Zoran Zaev, a anunţat miercuri, la finalul întrevederilor de la Davos (Elveţia) cu omologul său elen, Alexis Tsipras, că a acceptat să schimbe numele Aeroportului Internaţional din Skopje "Alexandru cel Mare" aşa cum cere Grecia, relatează AFP, citată de Agerpres. 

"Guvernul nostru va schimba numele aeroportului şi al autostrăzii, care se va numi autostrada prieteniei", pentru "a arăta că într-adevăr suntem puternic angajaţi în găsirea unei soluţii" la disputa cu Grecia asupra numelui Macedoniei, a afirmat Zoran Zaev după discuţii de peste trei ore cu premierul elen. 

Acesta "arată bunăvoinţa noastră, demonstrează că nu avem pretenţii teritoriale faţă de vecinul nostru", a adăugat el. 

Atena a protestat mai mulţi ani faţă de numele aeroportului internaţional din Skopje, considerând că este o uzurpare a patrimoniului său istoric şi un indiciu al obiectivelor iredentiste macedonene legate de provincia Macedonia din Grecia, centrul regatului macedonean condus de Alexandru cel Mare în secolul al IV-lea î.Hr. 

Potrivit unei surse diplomatice macedonene, schimbarea controversatului nume ar putea constitui un "atu major" pe calea spre rezolvarea disputei care opune cele două capitale încă din 1991. 

Grecia a obţinut ca micul stat vecin, apărut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, să fie admis la ONU, în 1993, sub numele provizoriu de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi a blocat în aşteptarea unei rezolvări apropierea vecinului său de UE şi NATO. 

Cu câteva minute înainte de anunţul făcut de Zoran Zaev, Alexis Tsipras, aflat alături de el, a făcut cunoscută dorinţa interlocutorului său de "a lua iniţiativa importante" care să permită îndepărtarea suspiciunii de iredentism nutrite faţă de Grecia de vecinul său de la nord. 

Data schimbării numelui nu a fost stabilită deocamdată şi nici numele viitorului aeroport, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului de la Skopje, Mile Bosnjakovski.