Lucrările de la Sarmizegetuza, vestigii posibil compromise jpeg

Lucrările de la Sarmizegetuza, vestigii posibil compromise

📁 Dacia antică
Autor: Radu Alexandra
🗓️ 2 august 2011

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt singurul sit arheologic din România aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din 1999, iar valoarea lor istorică, arheologică şi simbolică este inestimabilă.

Luni, 1 august, comisia de anchetă numită de prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila, ca urmare a situaţiei apărute în cursul lunii iulie la monumentul istoric Cetatea Dacică Sarmizegetusa Regia a finalizat raportul şi l-a înaintat către Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Prezentul raport evidenţiază că lucrările executate în perioada 15 iunie-8 iulie 2011 nu deţin autorizaţie de funcţionare, deşi au fost efectuate la solicitarea Consiliului Judeţean Hunedoara. „Pe scurt, raportul comisiei de anchetă relevă faptul că lucrările efectuate nu deţin autorizaţie, s-au desfăşurat fără supraveghere arheologică, vestigiile posibile fiind compromise", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila.

De asemenea, prefectul judeţului Hunedoara a declarat „Deoarece prin executarea parcării a fost afectat iremediabil situl arheologic pe adâncimea de doi metri, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Hunedoara a solicitat Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional formarea unei comisii de experţi din partea acestui minister pentru evaluarea pagubelor.”

Reamintim că la data de 6 iulie 2011, un utilaj care executa lucrări pentru amenajarea unei lucrări în zona cetăţii Sarmizegetuza Regia a lovit zidul de vest, provocând daune majore monumentului. La rândul său, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut anchetă penală şi „sancţiuni exemplare” pentru distrugerile provocate la cetatea dacică.