Lucrarea "Fetița în roșu" de Grigorescu scoasă la licitaţie jpeg

Lucrarea "Fetița în roșu" de Grigorescu scoasă la licitaţie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 24 septembrie 2014

Lucrarea "Fetița în roșu" semnată de Nicolae Grigorescu și evaluată la 30.000-50.000 de euro se numără printre cel mai bine cotate tablouri ce vor fi scoase la vânzare la licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc organizată de Artmark, anunţă AGERPRES.

Recent descoperită într-o colecție elvețiană, opera a fost realizată în perioada în care Grigorescu se afla la Barbizon și Marlotte. "Fetița în roșu" a făcut parte din colecția pictorului și colecționarului Eugene Blot, apoi din colecția Ernst Horndasch, unde a figurat alături de opere semnate de Bonnard, Renoir, Manet, Gericault și alții. Conform istoriei, fata reprezentată pe pânză de Nicolae Grigorescu este fetița cea mică a celebrului realist francez Jean Francois Millet, fondatorul Școlii de la Barbizon.

Artistul mai este prezent în licitație și cu peisajul "Luminiș", estimat la 35.000-45.000 de euro. Opera clasată în categoria Tezaur a făcut parte din celebra colecție a dr. Iosif Dona și colecția dr. Șerban Andronescu Ghika, fiind retrocedată familiei colecționarului de Muzeul Național de Artă al României în 2007.

Licitația aduce o mulțime de opera-vedetă semnate de Iosif Iser, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Samuel Mutzner, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Octav Băncilă, Nicolae Vermont și mulți alții.Din această paletă se remarcă opera "Odaliscă cu șalvari verzi" de Iosif Iser, estimată la 40.000-60.000 euro. Lucrarea provine din colecția industriașului Leon Laserson — unul dintre cei mai înstăriți colecționari ai anilor '40 și '50, concentrat pe cele mai importante opere semnate de Pallady și Iser — despre care Corneliu Baba spunea în 1945 că este "poate cea mai pretențioasă ca valoare plastică din tot ce avem în București".

O altă vedetă este pictura "Țărancă cu copil" de Ștefan Luchian, ce provine din colecția Smaranda Atanasiu, verișoara artistului, și mai apoi din colecția familiei Paleologu. Tabloul este estimat la 25.000-40.000 de euro.

De proveniență aparte este și tabloul "Peisaj din Franța" de Theodor Pallady, ce a făcut parte din colecția dr. Iosif Dona, cea retrocedată în 2007 de Muzeul Național de Artă al României. Și această operă, estimată la 12.000-18.000 de euro, este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniul cultural național.

Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc este prefațată de Licitația "Corneliu Baba și Discipolii", unde publicul se poate bucura de cea mai amplă operă a lui Baba, realizată pe tema condiției umane, Tripticul "Prolog, Răscoala, Epilog" — estimată la 70.000-120.000 de euro—, dar și o mulțime de schițe și picturi ale maestrului și artiștilor care l-au urmat.

De asemenea, iubitorii de artă vor admira piese de Picasso, Dali, Warhol, precum și artiști români importanți în Licitația "Ceramică secolului XX".

Lucrările scoase la vânzare au fost expuse de vineri până marți la sediul Artmark din Palatul Cesianu-Racoviță iar marți și miercuri, la Athenee Palace Hilton, unde au loc licitațiile "Corneliu Baba și Discipolii", "Ceramica secolului XX" și cea de Impresionism și Postimpresionism Românesc.