LIVE, ora 11 00, dezbatere „Historia“: Rusia acuză Polonia că a fost „coresponsabilă“ de izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial jpeg

LIVE, ora 11.00, dezbatere „Historia“: Rusia acuză Polonia că a fost „coresponsabilă“ de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 octombrie 2015

Într-un interviu recent, ambasadorul rus la Varşovia, Serghei Andreev, a acuzat Polonia că „a blocat crearea unei coaliţii împotriva Germaniei naziste“. „Astfel, Polonia a fost coresponsabilă de catastrofa din septembrie 1939”, a adăugat el.

Ambasadorul a justificat invazia sovietică de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea „de a garanta securitatea URSS”. În opinia sa, represiunile sovietice împotriva rezistenţei poloneze la sfârşitul războiului şi după război au fost motivate de „dorinţa de a avea o ţară prietenă la frontierele sale”. Replica poloneză nu s-a lăsat aşteptată prea mult. „Afirmaţiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric şi amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă şi comunistă asupra evenimentelor”, a precizat Ministerul polonez de Externe.

A fost  „Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie 1939”? La această întrebare, dar şi la multe altele, vor răspunde  istoricii militari Florin Şperlea şi Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.