LIVE Dezbatere „Historia”, ora 11 00: Cum l a forţat Vîşinski pe Regele Mihai să îl pună pe Petru Groza prim ministru jpeg

LIVE Dezbatere „Historia”, ora 11.00: Cum l-a forţat Vîşinski pe Regele Mihai să îl pună pe Petru Groza prim-ministru

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2015

La 27 februarie 1945, Andrei Vîşinski, ministrul adjunct sovietic al Afacerilor Externe, ajunge în Bucureşti şi cere imediat o audienţă la rege pentru a doua zi, la ora 15.30. La întrevedere va asista şi ministrul de externe Vişoianu, care va relata discuţia dintre sovietic şi Regele Mihai.

Conform spuselor lui Vişoianu, Vîşinski se interesa de decizia regelui faţă de sugestia făcută de sovietici ca guvernul Rădescu să fie înlocuit şi se arata profund nemulţumit de faptul că regele a început consultările cu liderii de partid. Vîşinski i-a dat regelui un ultimatum bătând la propriu cu pumnul în birou:„Aveţi exact 2 ore şi 5 minute pentru a face cunoscut publicului că generalul Rădescu a fost demis. La ora 8 trebuie să informaţi publicul despre numele succesorului său”. După care a părăsit camera brusc biroul, trântind uşa la plecare aşa de tare încât tencuiala  s-a desprins şi a căzut. Ruşii îi forţau mâna Regelui să îl numească pe dr. Petru Groza reprezentantul Frontului Naţional Democrat, partid umbrelă sub care se adăposteau Partidul Comunist Român şi formaţiunile politice cripto-comuniste din jurul său.

Cum l-au constrâns sovieticii pe regele Mihai să îl propună prim-ministru pe Petru Groza? Ce poziţii au avut SUA şi Marea Britanie în legatură cu venirea la conducerea guvernului a comuniştilor? La aceaste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istorcii Dan Falcan și Manuel Stănescu, Ciprian Plăiașu, editor Historia, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.

Dezbatere „Historia”:Cum l-a forţat Vîşinski pe Regele Mihai să îl pună pe Petru Groza prim-ministru