VIDEO Dezbatere „Historia“: Catalonia, la un pas de independenţă! Cum va reacţiona Spania?  jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia“: Catalonia, la un pas de independenţă! Cum va reacţiona Spania?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 septembrie 2017

Catalonia, Kurdistan şi Coreea de Nord reprezintă puncte tot mai fierbinţi pentru diplomaţia internaţională. „Catalanii vor vota duminică la referendumul asupra independenţei în pofida măsurilor de poliţie luate de guvernul spaniol pentru a împiedica desfăşurarea acestuia”, a afirmat un membru al guvernului regional din Catalonia.

„Populaţia va ieşi în masă pentru a vota, paşnic (...). Nu am nici cea mai mică îndoială", a declarat Raul Romeva, responsabil pentru relaţiile externe al acestui guvern decis să ţină referendumul în pofida interdicţiei executivului şi justiţiei spaniole. Autorităţile centale de la Madrid au trimis importante întăriri de poliţie în Catalonia. Kurzii din Irak au votat pentru independenţa regiunii autonome Kurdistan provocând proteste vehemente ale Irakului, Turciei şi Iranului. Mai mult, Bagdadul a dat Kurdistanului un ultimatum de 72 de ore să predea guvernului federal controlul asupra aeroporturilor, a anunţat premierul irakian Haider Al-Abadi. „Guvernul a decis să interzică zborurile internaţionale spre şi din Kurdistan dacă în trei zile aeroporturile nu vor fi predate guvernului central”, a declarat premierul irakian.

Ministrul de Externe nord-coreean, Ri Yong-ho, aflat la sediul ONU din New York, a susţinut că ţara sa are dreptul să doboare bombardierele americane şi acuză Washingtonul că a declarat război Coreei de Nord. Bombardiere americane au zburat în apropierea coastelor Coreii de Nord pentru a transmite un „mesaj clar” Phenianului ale cărui provocări şi ambiţii nucleare au declanşat furia preşedintelui Donald Trump, a anunţat Pentagonul. Este Catalonia, la un pas de independenţă? Cum va reacţiona Spania? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, şi Claudiu Degeratu, expert în politici de securitate , într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă în direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.