LIVE Dezbatare „Historia”: Ce a însemnat pentru România marea bătălie de la Mărăşeşti? jpeg

LIVE Dezbatare „Historia”: Ce a însemnat pentru România marea bătălie de la Mărăşeşti?

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2015

Revista americană “Time” scria despre bătălia de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial că a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români.

La sfârşitul războiului, generalul Kurt von Morgen, consemna în memoriile sale:"Rezistenţa duşmanului, în special a românilor, a fost neobişnuit de dârză şi s-a manifestat prin 61 de contraatacuri, în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta." În imaginarul românesc, bătălia rămâne o piatră de hotar a istoriei pentru eroismul de care au dat dovadă soldaţii români, remarcându-se atât căpitanul Grigore Ignat şi generalul Eremia Grigorescu, precum şi eroina de la Mărăşeşti, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu.

Bătălia de la Mărăşeşti a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor – dintre care 5.125 de morţi, 9.818 de dispăruţi şi 12.467 de răniţi. Armata IV rusă a suferit şi ea pierderi umane semnificative, aproximate la 25.650 de oameni – 7.083 de morţi, 10.400 de răniţi şi 8.167 de dispăruţi. În tabăra germană, Armata IX a totalizat un număr cuprins între 60.000-65.000 de oameni morţi, răniţi şi dispăruţi.  

Ce a însemnat pentru România bătălia de la Mărăşeşti? Dar pentru desfăşurarea Primului Război Mondial? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Manul Stănescu, istoric militar, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”,  într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.