Lenin, găsit nevinovat de execuţia ţarului Nicolae al II lea jpeg

Lenin, găsit nevinovat de execuţia ţarului Nicolae al II-lea

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 17 ianuarie 2011

Ancheta asupra execuţiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, şi a familiei sale nu a descoperit elemente care să dovedească faptul că liderul revoluţiei bolşevice, Vladimir Ilici Lenin, a dat ordinul de a-i ucide, a anunţat luni cotidianul rus Izvestia, citând un anchetator, relatează AFP.

"Principalii experţi asupra acestui subiect au participat la anchetă, şi anume istorici, arhivişti. Iar eu pot să spun astăzi, cu certitudine, că nu există niciun document credibil care să dovedească faptul că acest lucru a avut loc la iniţiativa lui Lenin sau (Iacov) Sverdlov", un alt oficial de rang înalt al regimului bolşevic, a declarat Vladimir Soloviov, unul dintre conducătorii Comitetului de anchetă din cadrul Parchetului rus.

Justiţia rusă a încheiat, la 14 ianuarie, ancheta asupra execuţiei ţarului şi familiei sale. Urmaşii familiei imperiale au obţinut, în mai, redeschiderea anchetei, care a fost clasată, iniţial, de un tribunal din Moscova.Curtea Supremă rusă i-a recunoscut, în octombrie 2008, pe Nicolae al II-lea şi familia acestuia drept "victime ale represiunii politice". Dar, o primă anchetă privind stabilirea vinovaţilor de comiterea acestei crime a fost abandonată, la începutul lui 2009, de Comitetul de anchetă din cadrul Parchetului.

Anchetatorii Parchetului apreciază, în schimb, că moartea membrilor familiei imperiale este un caz penal, şi nu unul politic.

Nicolae al II-lea, soţia sa Aleksandra şi cei cinci copii ai acestora au fost luaţi prizonieri iar, ulterior, au fost executaţi de Ceka, poliţia politică a lui Lenin, la 17 iulie 1918, la Ekaterinburg.