Legitimaţia Stasi a lui Vladimir Putin, găsită în arhivele poliţiei secrete germane jpeg

Legitimaţia Stasi a lui Vladimir Putin, găsită în arhivele poliţiei secrete germane

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 12 decembrie 2018

O fostă legitimație a președintelui Rusiei, care a fost emisă de poliția secretă est-germană pe numele „Maiorul Vladimir Putin”, ar fi fost descoperită în arhivele Stasi. Actul ar fi fost găsit printre dosarele de personal din timpul erei sovietice din Dresda, unde Vladimir Putin a activat ca ofițer KGB, în anii '80. Legitimația a fost ștampilată și validată până în anul 1989, potrivit cotidianului german Bild.

putin jpg jpeg

Cu această legitimație, spune șeful arhivei, Vladimir Putin putea să intre în birourile Stasi fără nicio problemă, precum și să recruteze agenți, în condițiile în care nu era nevoit să spună că lucrează pentru KGB. 

Chiar și așa, la acest moment, nu este clar dacă legitimația arată că Putin a lucrat direct pentru Stasi, poliția secretă din fosta Republică Democrată Germană, unul dintre cele mai represive instrumente din zona de intelligence ale secolului trecut.

putin2 jpg jpeg

De partea cealaltă, Moscova nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că Putin a avut o legitimație Stasi. „În acele timpuri, ale epocii URSS, KGB și Stasi erau servicii partenere, iar un asemenea schimb de documente de identificare poate că nu ar trebui exclus”, a spus Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Este de notorietate publică faptul că în anii '80 Putin era agent al fostelor servicii secrete sovietice KGB în post în Germania. El a fost trimis în post la Dresda, în mod oficial ca angajat al consulatului, dar în realitate cu scopul de a recruta noii spioni şi spioane.

putin3 jpg jpeg

Stasi era ”Ministerul Securităţii Statului” - poliţia politică a Republicii Democratice Germania (RDG), însărcinată cu supravegherea, spionajul şi contraspionajul începând din anii '50 şi până la căderea Zidului Berlinului.

Sursă: The Telegraph