Autor 1352 vizualizări


Ministerul Culturii va aloca fonduri pentru construcția unui teatru antic la Cetatea Histria din județul Constanța. Ideea este mai veche, însă noul ministru al Culturii, constănțeanul Puiu Hașotti, a promis că până la finele mandatului lui investiția va fi gata.

Teatrul antic va fi amplasat la o distanță de 400 de metri de cetate și va avea o suprafață de 4.500 mp. Investiția se ridică la 1.200.000 de euro.

Construcția, ce va avea o capacitate de 800 de locuri, va fi realizată sub formă semicirculară.

Terenul pe care se va ridica teatrul antic a fost trecut în administrarea Ministerului Culturii, urmând să fie elaborată o hotărâre de Guvern în acest sens.

Primul oraş din România

Cetatea Histria

Prima colonie grecească de la Pontul Euxin se întinde pe 67 de hectare. Ea a fost întemeiată la mijlocul secolului VII î. Hr. de coloniști veniți din Milet. În decursul celor peste 1.300 de ani de locuire neîntreruptă, oraşul construit pe ţărmul actualului Sinoe a fost apărat de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale. În 1914, marele arheolog Vasile Pârvan a început cercetarea străvechii aşezări.