Jumătate dintr‑un tablou celebru, găsit într‑o biserică părăsită jpeg

Jumătate dintr‑un tablou celebru, găsit într‑o biserică părăsită

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

Holy Trinity, parohia în care se află biserica din Bradford‑on‑Avon, va primi câteva sute de mii de lire sterline în urma acestei descoperiri, după ce experţii au identificat în interiorul unei vechi biserici abandonate din localitate un portret al lui Iisus Hristos, ce reprezintă una dintre capodoperele artistului flamand Quentin Metsys (cunoscut mai cu seamă pentru lucrarea intitulată „The Ugly Duchess“).

Experţii în artă au anunţat totodată că tabloul este una dintre cele două jumătăţi dintr‑un tablou, în care apărea iniţial şi Fecioara Maria. Tabloul original a fost tăiat în două părţi, în urmă cu 100 de ani, de un comerciant de artă, care a dorit să îşi dubleze astfel banii din vânzarea acelei opere.

Experţii au reunit, temporar, cele două jumătăţi de tablou, la National Gallery, pentru a efectua o serie de studii amănunţite. În afara stricăciunilor produse în momentul separării celor două jumătăţi, pictura din Bradford se prezintă într‑o stare destul de bună, deşi a petrecut ultimii 50 de ani într‑o biserică şi nu într‑un muzeu. Tabloul a fost donat bisericii Holy Trinity din Bradford‑on‑Avon de colonelul Goff, unul dintre marii latifundiari din zonă, în anii 1940.

Tabloul a fost identificat drept prototipul după care au fost realizate mai multe portrete ale lui Iisus Hristos de către marele maestru flamand.