Joe Biden, după retragerea din Afganistan: Era timpul să încheiem acest război  SUA trebuie apărate de ameninţările din 2021, nu din 2001 jpeg

Joe Biden, despre situaţia din Afganistan: „Mai avem un drum lung de parcurs şi lucrurile încă pot lua o întorsătură urâtă. Am putea rămâne şi după 31 august”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 august 2021

Preşedintele american, Joe Biden, a avertizat sâmbătă că eforturile Statelor Unite de e evacua cetăţenii americani şi aliaţii afgani din Kabul ar fi fost „grele şi dureroase” oricând ar fi început misiunea de evacuare, relatează adevarul.ro.

„Vreau să fiu clar: evacuarea a mii de oameni din Kabul va fi foarte grea şi dureroasă, nu contează când a început; ar fi fost la fel şi dacă începem acum o lună sau peste o lună”, a declarat Biden într-o conferinţă de presă despre situaţia din Afganistan. „Nu ai cum evacua atât de mulţi oameni fără să existe şi durere”, a adăugat acesta. Preşedintele american a accentuat că prioritatea administraţiei sale este evacuarea cetăţenilor americani din Kabul „cât mai repede şi cât mai în siguranţă” şi a anunţat că au loc discuţii despre rămânerea unor soldaţi americani în Afganistan şi după 31 august, dată limită stabilită pentru retragerea SUA. „Speranţa noastră e că nu vom fi nevoiţi să extindem. (...) Mai avem un drum lung de parcurs şi lucrurile încă pot lua o întorsătură urâtă”, a adăugat Biden.

Liderul american a mai că trupele americane au extins zona de securitate din jurul aeroportului, dar nu a oferit mai multe detalii despre aceast aspect. Biden a explicat că operaţiunile de evacuare ale persoanelor care au colaborat cu trupele SUA se fac cu deosebită grijă, actele acestora fiind verificate atent înainte de a fi aduşi în Statele Unite. „Ştim că teroriştii vor căuta să exploateze această situaţie”, a spus Biden. Conform acestuia, aproximativ 11.000 de oameni au fost evacuaţi din Kabul în ultimele 36 de ore, o cifră caracterizată de Biden drept „extraordinară”. În timp ce haosul continuă la aeroportul din Kabul pe măsură ce ţările occidentale încearcă să evacueze cât mai multe persoane, talibanii au anunţat că „sute“ de combatanţi de-ai lor se îndreaptă spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, principala zonă din Afganistan care încă nu este controlată de talibani.