Conflicte dintre generaţii png

Italia îşi vinde castelele

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 7 iulie 2010

Guvernul Italiei a decis să scoată la vânzare circa 9.000 de bunuri din patrimoniul cultural, chiar dacă vânzarea acestora nu va aduce la buget decât o picătură (circa 3, 6 miliarde euro) faţă de totalul datoriei publice (1.420 miliarde euro). Unele dintre cele mai frumoase insuliţe şi plaje din lume, vile din vremea romanilor, palate şi forturi din Evul Mediu şi altele vor fi scoase la vânzare până la sfârşitul lunii.

Agenzia del Demanio (AdD), care administrează bunurile statului, va fi obligată să lanseze, în primul rând, oferte către comunităţile locale, pentru achiziţionarea bunurilor respective. Despre foarte multe dintre ele, oameni de cultură din Italia şi ai lumii întregi cred că nici măcar nu pot fi evaluate în bani, dar guvernul este de altă părere şi speră să facă afaceri bune.

Între cele mai atrăgătoare bunuri listate se află Palatul Normanzilor (evaluat la 96 milioane euro) din Palermo, datând de 900 de ani şi folosit de regii Siciliei. Ceva mai ieftină este Villa Giulia (24 milioane euro) din Roma, construită de Papa Iulius al III-lea în secolul al 16-lea. Vinderea ei ar necesita relocalizarea Muzeului Naţional al Etruscilor (popor al Italiei antice parţial asimilat de către romani).

Anunţul guvernului de la Roma survine la câteva zile după ce Executivul grec a anunţat vânzări similare ale unor bunuri din domeniul privat al statului, nu dintre acelea cu mare valoare de patrimoniu.

În Franţa, autorităţile au decis scoaterea la vânzare sau concesionarea a 1.700 de proprietăţi publice:palate, castele, cabane forestiere, cazărmi dezafectate, vile etc. Statul francez are 12 milioane de metri pătraţi de bunuri imobiliare nefolosite, cu o valoare totală estimată la 53 miliarde euro.