Istoricii clujeni nu comentează documentarul care susţine că dacii şi romanii au strămoşi comuni jpeg

Istoricii clujeni nu comentează documentarul care susţine că dacii şi romanii au strămoşi comuni

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Florina Pop
🗓️ 18 mai 2012

Istoricii clujeni spun că documentarul ce susţine ideea că românii nu sunt urmaşii Romei, ci ai dacilor, nu este fundamentat ştiinţific. Ei mai afirmă că subiectul despre care se vorbeşte în film îşi are originea în teoria autohtoniei din secolul al XIX-lea.

„Niciun cercetător profesionist în domeniu nu pune sub semnul întrebării că poporul român nu e un popor neolatin", afirmă prof. univ. Toader Nicoară, istoric al mentalităţilor la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca. Acesta susţine că ipoteza obârşiei dacice a românilor nu e ceva nou, descoperit acum, ci teoria a apărut în secolul al XIX-lea când s-a susţinut că poporul român îşi are rădăcinile în cel dac care a trăit pe vremuri, pe actualul teritoriu al României, nu în poporul roman.

Această teorie e reactivată periodic, iar opinia publică e sedusă mai ales că nu are cunoştinţe de specialitate. E o teorie ce nu are fundamente ştiinţifice", este de părere Toader Nicoară.

Şi în perioada comunistă, anii 80, a existat un curent care sublinia caracterul unic al civilizaţiei dacice şi importanţa autohtonismului (protocronism). Nicoară mai afirmă că e cunoscut faptul că Nicolae Ceauşescu şi-a creat un arbore genealogic care ajungea departe, până la Burebista, unul dintre conducătorii dacilor. „Tot pe această linie a teoriei autohtoniste trăieşte în SUA un român, medic ginecologic de profesie, pe nume Napoleon Săvescu. Acesta a organizat câteva congrese ale spiritualităţii dacice în care şi-a exprimat ideile", adaugă istoricul clujean.

Universitarul Toader Nicoară mai spune că şi istoricul Nicolae Densuşianu susţinea teoria autohtonsmului în cartea sa numită „Dacia preistorică", dar că nu avea argumente solide în acest sens. „Adevărul istoric e cel cunoscut: dacii trăiau pe actualul teritoriu al ţării, romanii au venit şi în urma a două războaie i-au cucerit. Au împărţit teritoriul în provincii. Stăpânirea romană a durat 150 de ani. După ce s-au retras, au lăsat în urmă o populaţie puternic romanizată", explică Nicoară.

Fără fundament ştiinţific

Istoricul clujean Gelu Florea, care predă „Arta şi arheologia celei de-a doua epoci a fierului" şi „Religii protoistorice" la UBB, nu face niciun comentariu legat de acel documentar.  „Lumea e liberă să spună ce doreşte. Vorbind la modul general, un film ce se doreşte ştiinţific ar trebui să aibă la bază un fundament ştiintific, iar cei care îl urmăresc ar trebui să se uite şi cine l-a realizat şi ce îi recomandă pe aceia", consideră Gelu Florea.