Israelul a încercat să vândă focoase nucleare Africii de Sud în 1975 jpeg

Israelul a încercat să vândă focoase nucleare Africii de Sud în 1975

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 24 mai 2010

Documente secrete sud-africane dezvăluie o ofertă a Israelului de a vinde focoase nucleare regimului de apartheid din Africa de Sud, reprezentând o primă dovadă oficială a faptului că Israelul deţine armament nuclear, relatează cotidianul The Guardian.

Minutele strict secrete ale întâlnirilor din 1975 dintre cele două părţi arată că ministrul sud-african al Apărării, PW Botha, a solicitat focoase nucleare, iar Shimon Peres, în calitate de ministru al Apărării, a răspuns solicitării, oferind trei tipuri de focoase. Cei doi oficiali au semnat şi un amplu acord privind legăturile militare bilaterale, care include o clauză conform căreia existenţa documentului urma să rămână secretă.

Documentele, obţinute de cercetătorul american Sasha Polakow-Suransky în timpul documentării pentru o carte privind relaţiile dintre cele două ţări, oferă dovezi că Israelul deţine arme nucleare, deşi promovează o politică de ambiguitate, refuzând să confirme sau să nege existenţa acestora.

Autorităţile israeliene au încercat să împiedice declasificarea documentelor, iar dezvăluirile vor pune Israelul într-o poziţie dificilă, în special în cursul discuţiilor de la New York privind neproliferarea nucleară, programate să aibă loc în cursul acestei săptămâni.

Conform documentelor, armata sud-africană voia să dispună de rachete ca măsură de descurajare şi pentru eventuale atacuri asupra statelor vecine.

Minutele arată că întâlnirea a avut loc la 31 martie 1975, potrivit cărţii lui Polakow-Suransky, intitulată The Unspoken Alliance:Israel's secret alliance with apartheid South Africa, iar Israelul "s-a oferit oficial să vândă Africii de Sud unele dintre rachetele cu capacitate nucleară Jericho aflate în arsenalul său". După două luni, Peres şi Botha s-au întâlnit la Zurich, însă unul dintre motivele pentru care Africa de Sud nu a continuat negocierile a fost preţul.

Ulterior, Africa de Sud şi-a construit propriile arme nucleare, deşi nu este exclus să fi beneficiat de asistenţă israeliană.

Existenţa arsenalului nuclear israelian a fost dezvăluită de Mordechai Vanunu, într-un interviu publicat de Sunday Times în 1986, însoţit de fotografii din interiorul uzinei nucleare de la Dimona.