Își mută România ambasada din Israel la Ierusalim? Convorbire Iohannis Netanyahu, la iniţiativa premierului Israelului jpeg

Își mută România ambasada din Israel la Ierusalim? Convorbire Iohannis-Netanyahu, la iniţiativa premierului Israelului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 5 ianuarie 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică, vineri, cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, printre temele abordate fiind statutul Ierusalimului, situaţia Iranului, dar şi despre „o eventuală decizie a mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim“.

„Discuţia a vizat stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale relaţiilor dintre România şi Statul Israel, respectiv evoluţiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluţie pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordată pe scurt, în acest context, problematica statutului Ierusalimului“, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.  

Prim-ministrul Netanyahu „a apreciat în mod deosebit relaţia apropiată de prietenie dintre cele două state şi popoare, bazată pe interese comune. Totodată, Premierul israelian a adresat mulţumiri pentru votul de „abţinere” al României cu ocazia adoptării Rezoluţiei Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului“, mai precizează sursa citată.  

La rândul său, Klaus Iohannis „a asigurat că ţara noastră susţine în continuare dezvoltarea, consolidarea şi diversificarea relaţiilor cu Statul Israel, care au un caracter strategic. În ceea ce priveşte evoluţiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale poziţiei României, exprimate cu prilejul votului şi al „explicaţiei de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluţiei Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluţia recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu“, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.  

România a subliniat, în cadrul explicaţiei de vot, şi necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. De asemenea, „s-a arătat cu acel prilej (n.r.-al votului de la ONU) că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie. Totodată, în poziţia exprimată cu prilejul explicaţiei de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părţile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace şi a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaţionale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluţiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenţă de către ţara noastră, ceea ce a şi motivat decizia de vot «abţinere»”. 

Concluzia şefului statului e că „o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menţionaţi, cu luarea în considerare a evoluţiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului“. 

De asemenea, cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii referitoare la situaţia actuală din Iran.Iohannis şi-a exprimat regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în urma recentelor proteste şi speranţa că violenţele vor înceta.