Irakul sub ocupaţie jpeg

Irakul sub ocupaţie

📁 Recomandări de film
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 19 mai 2010

După filmele „The Bourne Supremacy“, „The Bourne Ultimatum“, „United 93“, regizorul Paul Greengrass revine cu „Zona Verde“, cu Matt Damon şi Jason Isaacs.

„Green Zone“ („Zona Verde“) este numele dat unei arii puternic întărită din punct de vedere militar din centrul capitalei Irakului, unde au avut sediul diferitele regimuri care s-au succedat. A fost centrul administrativ pentru Partidul Ba’ath.

Aici şi-au avut bazele numeroase unităţi militare şi ministere guvernamentale. Tot aici s-au aflat şi câteva palate ale lui Saddam Hussein şi ale familiei lui. Cel mai mare a fost Palatul Republican. Regiunea a fost preluată de forţele americane în aprilie 2003, după lupte crâncene, când a fost înlăturat de la putere şi capturat Saddam Hussein. Din 1 ianuarie 2009, controlul asupra Zonei Verzi a revenit trupelor irakiene de securitate.

Filmul lui Paul Greengrass se ocupă de perioada ocupaţiei americane din Baghdadul anului 2003, când subofiţerul Roy Miller (Matt Damon) a fost detaşat împreună cu echipa sa de investigatori militari, pentru a găsi arme de distrugere în masă despre care se presupunea că ar fi depozitate undeva în deşertul irakian. Soldaţii descoperă, însă, o operaţiune de muşamalizare extrem de elaborată.

Înaltul oficial al Penta­gonului, Clark Pound­stone, este bănuit că ar deţine informaţii despre motivele reale ale declanşării Războiului din Golf. Un alt om-cheie în această conspiraţie de proporţii este una dintre persoanele de încredere ale lui Saddam Hussein, cu numele de cod, „Magellan“.