Întoarcere în timp: istoria scrisului jpeg

Întoarcere în timp: istoria scrisului

📁 Muzeele României
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 16 august 2011

 Expoziţia „În memoria timpului, instrumente în arta scrisului“, deschisă până la 31 august la Muzeul Naţional Cotroceni, prezintă instrumente de scris, celebre prin faptul că au aparţinut unor personalităţi importante din viaţa politică, socială şi culturală românească.

Puteţi vedea în expoziţie piese rare:călimări de brâu şi inele sigilare din secolul al XVIII-lea, pana de scris din aur a lui George Bariţiu, tocul pentru scris atribuit lui C. A. Rosetti, călimară de la Divanul Ad-hoc, trusa pentru desen a domnitorului Al. I. Cuza, pana de scris din aur a regelui Carol I, mapele de birou ale regelui Carol I, reginei Elisabeta şi principelui Nicolae, tocul folosit de Ion C. Brătianu la Congresul de la Berlin în 1878, creionul din aur al mareşalului Alexandru Averescu, biroul de lucru al lui Nicolae Iorga, trusa de birou a lui Petru Groza şi multe altele.

Trusa de desen care a apartinut domnitorului Al  I  Cuza jpg jpeg

Atmosfera de odinioară, în care scriau la birourile lor marii clasici ai literaturii române – Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaş, Şt. O. Iosif, Al. Macedonski, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, George Călinescu, Alexandru Brătescu-Voineşti – este reconstituită prin expunerea obiectelor de birou care le-au aparţinut:tocuri cu peniţă, călimări, coupe-papier, press-papier, mape de birou, stilouri însoţite de manuscrise, sau de una dintre cele mai importante invenţii ale lumii moderne, maşina de scris. Toate acestea stau mărturie că scrisul poate fi o pasiune, dar şi o artă.

Mai pot fi admirate până la 31 august 2011, de marţi până duminică între orele 9.30-17.30, şi obiecte care provin de la comunitatea de intelectuali evrei şi armeni de pe teritoriul României, fiind cunoscută influenţa pe care au avut-o centrele de creare şi copiere a manuscriselor armeneşti asupra ornamentaţiei şi miniaturii în Ţările Române.