Institutul Cultural Român de la Varşovia celebrează aniversarea a 75 de ani de la Refugiul Polonez în România jpeg

Institutul Cultural Român de la Varşovia celebrează aniversarea a 75 de ani de la Refugiul Polonez în România

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 23 septembrie 2014

În zilele de 24 și 25 septembrie, Institutul Cultural Român de la Varșovia a pregătit o suită de evenimente menite să marcheze împlinirea a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România. Evenimentele, care se vor desfășura la Varșovia și Cracovia, fac parte din programul special conceput de ICR Varșovia în 2014 pentru aniversarea a trei sferturi de secol de la importanta acțiune de solidaritate inițiată în anul 1939.

În urma declanşării celui de-al Doilea Război Mondial, Marele Refugiu Polonez în România este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone.

În urmă cu 75 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român, dar şi cetăţenii obişnuiţi, le-au oferit celor aproximativ 50.000 de refugiaţi, timp de mai mulţi ani, până la terminarea războiului şi chiar şi după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală. Mai mult, o parte semnificativă a tezaurului polonez a fost conservată în băncile româneşti, fiind restituită integral autorităţilor poloneze la terminarea ostilităţilor. Generozitatea noastră nu a fost lipsită de riscuri, cu atât mai mult cu cât România a fost o perioadă aliata militară a Germaniei.

Institutul Cultural Român de la Varşovia celebrează aniversarea a 75 de ani de la Refugiul Polonez în România printr-un proiect complex, al cărui eveniment central va fi conferinţa internaţională despre Refugiul Polonez în România, realizată în parteneriat cu Institutul Memoriei Naţionale din Polonia şi cu Banca Naţională a României, în data de 24 septembrie, la Centrul pentru Educaţie al Institutului Memoriei Naţionale (Przystanek Historia). Invitaţii noştri sunt universitari şi cercetători români şi polonezi care au studiat fenomenul acestei migraţii temporare şi au contribuţii semnificative în acest domeniu:acad. Dan Berindei, istoricii Ioan Scurtu, Dorin Matei, Tadeusz Dubicki (profesor la Universitatea „Jan Długosz” din Częstochowa), Małgorzata Willaume (profesor la Universitatea „Marie Curie-Skłodowska” din Lublin), Alicja Gluza (Fundaţia Karta) şi Tomasz Sudoł (istoric, cercetător la Institutul Memoriei Naționale). În cadrul conferinţei vor fi lansate volumele Salvarea aurului românesc (publicat în română, engleză, polonă), autori Cristian Păunescu şi Dorin Matei (prezenți la conferință), şi Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova, autori Cristian Păunescu şi Marian Ştefan. La manifestările din Polonia va participa o delegaţie a BNR, condusă de domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Domnul Mugur Isărescu va deschide festiv conferința prin omagierea tuturor refugiaţilor și acordarea unor medalii supraviețuitorilor polonezi ai evenimentelor din 1939.

Conferinţa va fi urmată, în a doua parte a zilei, de un eveniment festiv, cu participarea foștilor refugiați-un recital susţinut de soprana Sorina Munteanu, acompaniată de pianistul Ştefan Doniga, ambii solişti ai Operei Naţionale din Bucureşti, şi o recepţie care va avea loc în saloanele Ambasadei României la Varşovia.

Evenimentul central dedicat Refugiului va fi urmat, în 25 septembrie, la Cracovia, de vernisajul expoziţiei fotodocumentare Aurul polonez la Banca Națională a României. 1939-1947, realizată împreună cu Banca Naţională a României. Expoziţia, conţinând documente şi fotografii de arhivă referitoare la tezaurul polonez salvat în România, la relațiile dintre cele două bănci naționale în perioada dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, de asemenea punctând relațiile diplomatice româno-polone din anii interbelici, va fi deschisă publicului, timp de câteva săpătămâni, în spațiul expozițional al Universității Economice de la Cracovia. La vernisaj va participa o însemnată delegație a BNR, condusă de d-nul Cristian Păuneascu, consilier al guvernatorului BNR.