Înrudirea a doi vikingi decedați acum 1000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca, confirmată de analize ADN jpeg

Înrudirea a doi vikingi decedați acum 1000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca, confirmată de analize ADN

📁 Epoca vikingilor
Autor: Redacția
🗓️ 16 iunie 2021

Analize ADN efectuate pe scheletele a doi vikingi care au murit acum 1000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca, evidențiază o legătură de rudenie între cei doi războinici, descoperire ce aruncă o lumină nouă asupra raidurilor vikingilor în Europa.

La începutul secolului al XI-lea, unul dintre cei doi vikingi a murit în Anglia din cauza unor răni la cap și a fost îngropat într-un mormânt comun din Oxford. Celălalt a decedat în Danemarca, iar scheletul său prezintă urme de lovituri care sugerează că ar fi participat la bătălii, informează Agerpres.

„Este o descoperire grozavă, deoarece acum putem reconstrui mișcările în spațiu și timp ale unei familii” a declarat arheologul Jeanette Varberg, de la Muzeul Național al Danemarcei.

Foto: Facebook / Nationalmuseet

vikingi 3 jpg jpeg

Potrivit acesteia, este foarte rar ca arheologii să descopere legături de familie între diferite schelete, mai ales atunci când nu este vorba de suverani. O analiză ADN a acestor schelete din epoca vikingă (secolele VIII - XII) a dezvăluit că războinicii erau rude de gradul al doilea. Deși rudenia este incontestabilă, este, totuși, imposibil să se determine legătura exactă dintre cei doi bărbați.

„Este foarte dificil de spus dacă cei doi au trăit în aceeași epocă sau dacă, poate, între ei a existat o diferență de o generație, deoarece nu există nimic în morminte care să ne poată oferi o datare exactă, prin urmare avem o marjă de plus sau minus 50 de ani”, a explicat Varberg.

Foto: Facebook / Nationalmuseet

vikingi 2 jpg jpeg

Consensul istoric în privința vikingilor este că strămoșii danezilor au cucerit Scoția și Anglia. Tânărul „a murit, poate, într-un raid viking, însă o altă teorie susține că el a fost victima unui decret regal al regelui Angliei Aethelred al II-lea, care în 1002 a ordonat uciderea tuturor vikingilor din Anglia”, a precizat Varberg.