Înmormântarea "Doamnei de Fier"  Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher, transportat la catedrala St Paul jpeg

Înmormântarea "Doamnei de Fier". Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher, transportat la catedrala St.Paul

📁 Istorie recentă
🗓️ 18 aprilie 2013

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii, a fost scos miercuri dimineaţa, la ora 10.00 (12.00 ora României), din palatul Westminster pentru a fi transportat la catedrala St. Paul, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.

Şase motociclete ale Scotland Yard încadrau vehiculul mortuar, urmat de o maşină obişnuită a poliţiei, a constatat AFP.

Curioşii au invadat încă de la primă oră centrul Londrei

Primii spectatori s-au reunit miercuri dimineaţa încă de la ora locală 6.30 GMT (8.30, ora României) în centrul Londrei, pentru a prinde un loc în faţă, cu ocazia funeraliilor baroanei Margaret Thatcher, relatează aceeaşi sursă.

"Lady Thatcher era o femeie curajoasă, mai ales în privinţa Insulelor Falkland", a declarat Trevor Fearon, în vârstă de 83 de ani, care a venit din vestul Londrei pentru a se afla miercuri, la prima oră, în apropiere de Downing Street, cu scopul de a-i aduce un ultim omagiu Doamnei de Fier.

În faţa Catedralei St. Paul, o funcţionară, Carolann Henderson, în vârstă de 57 de ani, a instalat un scaun pliant şi aşteaptă evenimentul alături de partenerul ei, Paul.

"M-am trezit la ora (locală) 4.00 (6.00, ora României). O admiram pe doamna Thatcher. Am fost poliţistă în 1975 şi eram foarte prost plătiţi. Ea mi-a permis, deşi eram singură pe atunci, să îmi cumpăr o casă", a declarat ea pentru AFP. "Am muncit din greu pentru tot ceea ce am, ceea ce corespunde cu ceea ce vrea ea. Noi munceam din greu, iar ea ne oferea visul", a continuat Henderson.

În privinţa unor posibile perturbări din partea unor manifestanţi anti-Thatcher, Henderson şi-a exprimat speranţa "ca aceştia să nu uite că este vorba despre funeralii".

Opozanţi ai fostului premier s-au trezit, de asemenea, cu noaptea în cap pentru a veni să îşi exprime nemulţumirea.

"Am crescut în Scoţia, iar Thatcher a făcut să dispară, în mod concret, toată industria ţării. În calitate de contribuabil, sunt foarte furioasă că sunt nevoită să plătesc pentru toate astea", a declarat pentru AFP un medic, Katie McDonald, în vârstă de 30 de ani.

"Cheltuim zeci de milioane de lire sterline pentru asta. Este ruşinos şi inacceptabil într-o perioadă de austeritate", şi-a exprimat indignarea un student, Casper Winslow, în vârstă de 22 de ani.

"Şi nu îmi place deloc modul în care conservatorii încearcă să facă din ea un fel de idol, ca Winston Churchill, când ea nu a fost decât o promotoare a dezbinării", a adăugat el.

La ora locală 8.00 (10.00, ora României), steagurile au fost coborâte în bernă la toate clădirile guvernamentale din Marea Britanie.

Începând de la ora locală 9.00 (11.00, ora României) uşile catedralei Sr. Paul au fost deschise pentru a primi primii invitaţi la slujba religioasă. La ora locală 9.30 (11.30, ora României), circulaţia automobilelor pe ruta procesiunii funerare a fost blocată. Cinci minute mai târziu, tunurile care vor trage 19 lovituri au părăsit cazarma Wellington.

La ora locală 9.45 (11.45, ora României), militari din cadrul celor trei corpuri de armată (forţele aeriene, terestre şi maritime) au intrat în dispozitiv, de o parte şi de alta a rutei cortegiului funerar, prezentând onorul.

La ora locală 10.00 (12.00, ora României), sicriul a pornit, la bordul unui dric, de la Capela St Mary Undercroft, escortat de trei motociclişti din cadrul Scotland Yard, şi a sosit la Biserica St Clement Danes la ora locală 10.15 (12.15, ora României), unde a fost aşezat pe un afet de tun.

În paralel, premierul David Cameron a ajuns la Catedrala St Paul, unde a fost poziţionat alt dispozitiv ce prezintă onorul.

O studentă americană originară din Indiana, Hannah Shelley, în vârstă de 21 de ani, se afla în faţa catedralei împreună cu prieteni.

Lady Margaret Thatcher "m-a inspirat deoarece este singura femeie premier (britanic) care, în plus, este (originară) dintr-o ţară dominantă ca Anglia. Acest lucru este o realizare în sine", declară ea entuziasmată.

"Indiferent că eu sunt sau nu de acord cu politica sa, ea, ca persoană, a ajutat într-adevăr (cauza) drepturilor femeilor", apreciază Shelley.

sursa:gandul.info