Informații secrete divulgate: de la scandalul Watergate la Wikileaks jpeg

Informații secrete divulgate: de la scandalul Watergate la Wikileaks

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 13 iunie 2013

Un nou scandal a izbucnit recent în Statele Unite după ce fostul agent CIA Edward Snowden a făcut publice informații potrivit cărora guvernul federal a aprobat înregistrarea ilegală a telefoanelor și a activității pe internet. Acesta e doar cel mai recent caz dintr-o listă lungă de divulgări de informații  ecrete.

În iunie 1971, ziarulThe New York Timespublica fragmente dintr-un raport top secret al Departamentului de Stat referitor la implicarea americană în Vietnam în perioada 1945-1967. Cunoscut drept „the Pentagon papers”, acest raport prezenta în detaliu modalitățile prin care administrația Johnson și cele ce i-au urmat au înșelat în mod repetat Congresul american și publicul cu privire la cauzele și progresul Războiului din Vietnam.

Raportul a fost divulgat de activistul antirăzboi Daniel Ellsberg, un specialist care lucrase în trecut chiar pentru Departamentul Apărării. Acesta a furat raportul de la Pentagon, apoi a trimis câteva copii la The NY Times. Publicarea raportului a revitalizat mișcarea antirăzboi din America și a dus la o dezbatere națională privind libertatea presei de a divulga informații clasificate și dreptul publicului de a fi ținut la curent cu acțiunile guvernului. Președintele Nixon a încercat, fără succes însă, să obțină acordul Curții Supreme pentru interzicerea publicării documentelor.

Scandalul Watergate și sfârșitul lui Nixon

La un an după acest incident, guvernul american s-a confruntat cu un alt mare scandal cauzat de divulgarea unor informații secrete. E vorba, bineînțeles, de scandalul Watergate.

images 23 jpg jpeg

Pe 17 iunie 1972, cinci bărbați au fost arestați pentru pătrunderea ilegală în sediul Comitetului Național Democrat din Washington și instalarea ilegală a unor microfoane. Detectivii au descoperit o legătură între cei cinci bărbați o societate pentru strângerea de fonduri implicată în campania electorală a lui Nixon din 1972. Confruntată cu aceste informații, administrația Nixon a negat că ar fi fost implicată în acțiunile acelor bărbați.

Ulterior, doi reporteri de la The Washington Postau expus rolul administrației în scandalul Watergate și încercările de mușamalizare a întregii afaceri. Sursa lor principală a fost un fost agent FBI pe nume W. Mark Felt. În urma scandalului Watergate, Nixon și-a dat demisia, devenind astfel primul președinte american care a demisionat din funcție.

Cele mai recente cazuri de informații secrete divulgate sunt legate de organizația WikiLeaks, fondată de activistul și jurnalistul australian Julian Assange. Spre exemplu, în octombrie 2010, WikiLeaks publica o serie de rapoarte ale armatei americane din perioada 2004-2009, potrivit cărora din cei 109.000 de morți înregistrați în Irak, 66.081 erau civili. În plus, a ieșit la iveală că de multe ori morțile civililor erau clasificate greșit în mod intenționat, pentru a ascunde adevărata proporție a victimelor colaterale.

Fals sau adevărat?

Nu toate informațiile divulgate expun adevăruri ascunse. Uneori, ele sunt folosite pentru a înșela. Este cazul operațiunii „Mincemeat” din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Planul avea ca scop înșelarea inamicului:Aliații au „plantat” informații false pentru a-i face pe germani să creadă că invazia Europei de Sud avea să pornească din Sardinia și Grecia, nu din Sicilia. Informațiile și planurile invaziei au fost „plantate” pe un cadavru lăsat pe mare în apropierea coastei spaniole, iar germanii au căzut în capcană. Ei au ignorat informațiile veridice privind planurile Aliaților ce vizau Sicilia, crezând că acelea erau de fapt informațiile trucate. 

Sursa: http://news.discovery.com/