Indicii despre viaţa ultimilor colonizatori din era glaciară jpeg

Indicii despre viaţa ultimilor colonizatori din era glaciară

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 4 noiembrie 2015

După ce vreme de mai bine de 15000 de ani, încep să iasă la iveală informaţii despre viaţa vânătorilor-culegători care au migrat către Europa pentru a profita de climatul mai blând.

În momentul de faţă o echipă de cercetători de la Universitatea din Leicester care lucrează în parcul arheologic de la Bradgate au început o nouă etapă a cercetării aprofundate pe situl de paleolitic târziu, ca urmare a unei descoperiri in situ care cuprinde depozite de cremene prelucrat. Se crede că acolo mai există mii de obiecte, printre care cuţite, raclete sau poansoane. Analiza rămăşiţelor de cremene oferă indicii privind dinamica vieţii în zona respectivă acum 14.000 de ani.

Eroziunea constantă ameninţă situl, de aceea autorităţile abilitate au permis excavarea completă pentru a putea documenta cum se cuvine situl de importanţă maximă pentru patrimoniul national. Lynden Cooper, liderul de proiect, compară semnificaţia sa pentru arheologi cu cea pe care o au ruinele de la Pompeii. În mod ironic, prezervarea sitului a fost posibilă datorită amenajării în zonă a unui parc cu tematică medievală.

Oamenii care au lăsat în urmă obiectele aparţineau unui grup restrâns şi foarte mobil de vânători-culegători care au repopulat nord-vestul european la finele ultimei ere glaciare, odată cu încălzirea climei şi extinderea păşunilor. Noul mediu a atras o faună variată, inclusiv cai sălbatici şi cerbi roşii, mamuţi şi elani, vite sălbatice, lupi, vulpi arctice sau urşi bruni. Oamenii au început practic să recolonizeze ţinuturi care fuseseră abandonate preţ de 10.000 de ani – un fel de “migranţi economici” într-o perioadă a schimbărilor majore.

La începutul secolului al XX-lea, excavările din peşteri precum Creswell Crags sau Cheddar Gorge au oferit primele dovezi referitoare la arheologia acestei perioade dar multe piese lipseau din puzzle. Recent s-a început lucrul pe situri care să permită documentarea şi a comportamentului vânător-culegătorilor din acea epocă. Bradgate Park este un loc foarte interesant datorită geologiei, peisajului si habitatului, inclus pe lista Parks and Gardens of Special Historic Interest. În vreme ce istoria sa antică şi medievală este relativ cunoscută, abia acum se scrie povestea preistoriei sale. 

sursa:Heritage Daily