Încep lucrările de reabilitare a cetăţii Miko jpeg

Încep lucrările de reabilitare a cetăţii Miko

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 25 ianuarie 2011

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, începerea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Miko din Miercurea Ciuc, ansamblu care adăposteşte Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Kelemen Hunor a anunţat, într-o conferinţă de presă organizată la Muzeul Secuiesc al Ciucului, începerea lucrărilor de restaurare la unul dintre obiectivele culturale emblematice pentru reşedinţa harghiteană.

"În 2006-2008, au fost pregătite proiectele pentru restaurarea Cetăţii Miko, în 2009 nu au fost bani, nu a fost voinţă, iar în 2010, când am preluat eu Ministerul Culturii, am promis că va fi o prioritate pentru mine, pentru noi, includerea cetăţii în Planul Naţional de Restaurare. Anul trecut, am introdus în acest plan Cetatea Miko, dar din cauza reorganizării Institutului Naţional de Patrimoniu, din cauza prevederilor de achiziţie publică, abia la sfârşitul anului, după contestaţii, s-a semnat contractul cu firma Tectum Company din Miercurea Ciuc", a precizat ministrul Culturii.

Potrivit sursei citate, contractul are o valoare de aproximativ 7, 2 milioane de lei, iar lucrările vor începe în luna februarie.

Pentru început, Ministerul Culturii va aloca suma de două milioane de lei pentru începerea lucrărilor de restaurare, completarea până la jumătate din suma totală a contractului urmând să fie făcută, în funcţie de cum vor avansa lucrările, la rectificarea bugetară.

Perioada de execuţie a contractului va fi de maximum doi ani, dar Kelemen Hunor speră că lucrările vor fi finalizate într-un an şi jumătate.

"Lucrările de restaurare conţin foarte multe intervenţii, atât la structură, cât şi la acoperiş, la finisajele interioare, la pardoseală, la uşi, ferestre şi după ce vom finaliza acest muzeu, această cetate va fi un loc unde alte expoziţii şi evenimente culturale vor fi organizate, va fi un cămin pentru evenimentele culturale importante", a spus Kelemen Hunor.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, s-a declarat încântat de începerea lucrărilor de reabilitare la Cetatea Miko.

"Îmi exprim bucuria că această clădire, probabil cea mai veche din urbe, cu o însemnătate deosebită privind imaginea oraşului şi a regiunii, se află în pragul reînnoirii şi nu este doar un vis, ci azi-mâine această lucrare se va declanşa", a spus el.

El a mulţumit autorităţilor locale care s-au implicat în conceperea şi realizarea acestui amplu proiect de restaurare, precum şi ministrului Culturii, despre care a spus că "se află la locul potrivit pentru că UDMR este la guvernare".

Totodată, edilul-şef al urbei a profitat de o greşeală de exprimare a ministrului, care a confundat cetatea cu castelul, afirmând:"Îmi exprim convingerea că domnul ministru nu a greşit când a zis că din cetate va deveni castel odată cu refacerea faţadei şi a întregii clădiri. Sunt convins că în 2012, atunci când ne vom pregăti pentru o nouă guvernare, o să finalizăm fosta cetate Miko, viitor castel".

Cetatea Miko a fost construită între 1623-1631, în stil neorenascentist, de către contele Hidvegi Miko Ferenc, căpitanul suprem al Scaunului Ciucului, Gheorghenilor şi Casinului, membru în Sfatul Transilvaniei, consilier personal al principelui Bethlen Gabor.

În anul 1969 a fost înfiinţat, în grădina din spatele cetăţii, un muzeu al satului, care cuprindea porţi secuieşti, case ţărăneşti şi dependinţe caracteristice bazinului Ciucului.

Din anii '70, în Cetatea Miko funcţionează Muzeul Secuiesc al Ciucului, o colecţie bogată de istorie locală, ştiintele naturii, artă populară, meşteşuguri populare, artă bisericească, tipărituri vechi şi arte plastice.

Pe lângă rolul său ştiinţific, Muzeul Secuiesc al Ciucului este şi un important reper turistic al regiunii, expoziţiile sale fiind vizitate anual de peste 15.000 de turişti din străinătate.

În timpul verii, în curtea interioară a cetăţii sunt organizate programe culturale, unul dintre cele mai cunoscute fiind "Festivalul anual al Muzicii Vechi".