Incendiu în fostul lagăr de concentrare nazist de la Majdanek jpeg

Incendiu în fostul lagăr de concentrare nazist de la Majdanek

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 11 august 2010

Un incendiu a distrus, în noaptea de luni spre marţi, o baracă din lemn din cadrul lagărului de concentrare Majdanek, creat de Germania nazistă în estul Poloniei, relatează AFP.

"A ars mai mult de jumătate din baracă. Înăuntru se aflau aproximativ 10.000 de tălpi de încălţăminte şi încălţăminte apaţinând foştilor deţinuţi, care nu erau expuse din cauza stării de deteriorare în care se aflau", a anunţat muzeul din cadrul acestui fost lagăr, într-un comunicat.

"Cauza incendiului nu este, pentru moment, cunoscută. În prezent are loc o expertiză. (Producerea unui) scurt-circuit este cea mai plauzibilă explicaţie", a adăugat muzeul. Baraca, o fostă bucătărie a lagărului, nu era accesibilă pentru vizitatori.

Lagărul de la Majdanek a fost construit, în 1941, de Germania nazistă, în apropiere de oraşul Lublin (est), şi a funcţionat până în 1944. Potrivit estimărilor istoricilor muzeului, aici au fost exterminaţi 80.000 de prizonieri, între care 60.000 de evrei. Aceştia au fost asasinaţi de nazişti în camere de gazare, au fost executaţi sau au murit de foame, boli sau epuizare prin muncă. În perioada 1941-1944, în lagărul de la Majdanek au fost închise, în total, 150.000 de persoane.