Holocaustul, motiv de scandal între Oliver Stone şi statul Israel png

Holocaustul, motiv de scandal între Oliver Stone şi statul Israel

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 28 iulie 2010

Regizorul american Oliver Stone a spus, marţi, că regretă declaraţiile sale-publicate recent în presa britanică-potrivit cărora civilizaţia occidentală pune accent pe Holocaust deoarece "evreii controlează mass-media", informează AFP.

"Încercând să am o viziune istorică mai largă asupra atrocităţilor comise de germani împotriva multor persoane, am făcut o declaraţie nepotrivită despre Holocaust, pe care o regret", a afirmat regizorul american într-un comunicat.

"Bineînţeles, evreii nu controlează mass-media şi nicio altă industrie. Holocaustul este astăzi un subiect foarte important şi încă de actualitate graţie muncii continue depuse de multe persoane angajate în acţiunile de rememorare a acestei atrocităţi - căci a fost cu adevărat o atrocitate", a concluzionat Oliver Stone.

Cineastul american a răspuns astfel avalanşei de reacţii apărute după ce cuvintele sale au fost publicate în Sunday Times. Una dintre declaraţiile lui Stone a fost că Adolf Hitler "a făcut mult mai mult rău poporului rus" decât celui evreu.

Centrul Simon-Wiesenthal, cu sediul la Los Angeles, a reacţionat imediat, declarând că Oliver Stone este "încă un papagal în corul antisemit" şi îndemnând Hollywood-ul să condamne discursul regizorului american.

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind dublu câştigător al Oscarului pentru regia filmelor Plutonul (1986) şi "Născut pe 4 iulie" (1989). Începând cu JFK până la "Născuţi asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al său, intitulat W, despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În W, regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush.

Sensibil faţă de destinul ţărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care Comandante (2003) şi "În căutarea lui Fidel" (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi Salvador (1986), despre conflictele din America Centrală.

Cel mai recent proiect al regizorului Oliver Stone, continuarea filmului "Wall Street", a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2010, iar compania Fox a decis să amâne lansarea peliculei în sălile de cinematograf, de pe 12 aprilie pe 24 septembrie.