Historia și Fundația Calea Victoriei te trimit la cursuri  Află cine a câștigat invitația jpeg

Historia și Fundația Calea Victoriei te trimit la cursuri. Află cine a câștigat invitația

Autor: Redacția
🗓️ 24 ianuarie 2014

Câștigătorul invitație este:

Gîrbă Marian Ionel

Abonează-te la newslettersi răspunde corect la întrebarea:Din ce motiv a fost părăsit orașul Pompei în Antichitate?şi eşti înscris automat în extragerea finală. 

 Trimite răspunsul pe adresa de e-mail  concurs.historia@historia.ro  împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorii, doi la număr, vor fi publicaţi în data de30 Ianuarie.

Premiul constă într-o invitaţie gratuită la cursul Introducere in Arheologie. (începând din data de 4 februarie) oferit de Fundaţia Calea Victoriei.

Descriere curs şi premiu

Cursul începemarti 4 februarie, de la ora 19:00, la atelierul de Introducere in Arheologie. Cursul este sustinut de istoricul specializat in arheologie si paleoantropologie Alexandra Ion.

Arheologia este studiul culturilor si al societatilor trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum cladiri, unelte, ceramica sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert si pana in jungla, de la piramidele egiptene la orasele mayase, trecand prin Troia Iliadei si ajungand in Italia, la Pompei sau in Catacombele Romei.

Pornind pe urmele unor asemenea descoperiri, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.

Pe baza unor studii de caz, vom descoperi impreuna in ce fel contribuie arheologia la cunoasterea societatilor trecutului:cum se desfasoara o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume ajung expertii la concluziile lor. Intalnirile noastre sunt interactive, iar participantii au ocazia sa realizeze fise de descoperiri, sa descifreze inscriptii romane sau sa interpreteze un profil stratigrafic.

Temele celor 5 intalniri sunt:

1. Ce este arheologia?Teme de interes arheologic. Studii de caz:Descoperirea Troiei si Stonehenge

2. Siturile arheologice:Cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Catalhoyuk si Pompei.

3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase:de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf la piatra Rosetta. Vom vedea ce tip de informatii poate oferi fiecare tip de descoperire si ce povesti exista in jurul lor.

4. Stiinte conexe arheologiei:Vom afla cum se face datarea descoperirilor si care sunt limitele ei, dar si ce inseamna antropologia fizica, fotografie aeriana etc.

5. Politica trecutului, ieri si azi:cui apartine trecutul?Studii de caz:arheologia ca propaganda (cazul arheologiei naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) si arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).

“… Cand ochii mei au inceput sa se obisnuiasca cu lumina, detaliile camerei au inceput sa iasa incet din ceata:animale ciudate, statui şi aur – pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalţi-am ramas mut de uimire şi atunci cand Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nicio secunda, m-a întrebat cu nerabdare, “Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, “Da, lucruri minunate.”-Howard Carter, Tomb of Tutankhamen

Lector:Alexandra Ion

Data incepere:4 Februarie 2014;Ora curs:19:00

Numar ateliere:5

Frecventa:saptamanal, marti

Cost:200 ron;Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):180 ron

Locul desfasurarii:Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro