Hillary Clinton, candidatul înfrânt ce ar fi putut deveni prima femeie preşedinte a Americii jpeg

Hillary Clinton, candidatul înfrânt ce ar fi putut deveni prima femeie preşedinte a Americii

📁 Preşedinţi americani
🗓️ 9 noiembrie 2016

Hillary Clinton a servit  Statele Unite ale Americii ca activist, avocat, profesor, secretar de stat, senator american de New York şi ca Primă Doamnă. Dar primul lucru pe care prietenii și familia ei l-ar spune despre Hillary este că nu a uitat de unde a venit și pentru ce a luptat de-a lungul vieții sale.

1947-S-a născut în Chicago, Illinois 

1964-Fiind în liceu, îl sprijină în campanie pe candidatul republican Barry Goldwater. 

1965-A absolvit Liceul Maine South şi a servit preşedinte al tinerilor republicani în colegiul Wellesley 

1968-Hillary devine preşedinte al conducerii studenţeşti de la Wellesley. Tot în acelaşi an devine membră a Partidului Democrat şi susţine campania lui Eugene McCarthy. 

1969-Hillary a absolvit Colegiul Wellesley din Massachusetts. 

1970-Lucrează pentru avocatul Marian Wright Edelman 

1971-Îl cunoaşte pe viitorul ei soţ, Bill Clinton, într-o bibliotecă din colegiul de drept al universităţii Yale 

1972-Hillary combate discriminarea rasială şi investighează cazurile de discriminare ale studenţilor negri dintr-o şcoală private din Alabama. Participă în campania prezidenţială a lui McGovern 

1973-Hillary a absolvit dreptul la universitatea Yale şi începe să lucreze ca avocat pentru fondurile de apărare a copiilor cu dizabilităţi ce nu au posibilitatea de a frecventa şcolile. 

1974-Devine  profesor-asistent la Universitatea Arkansas 

1975-Hillary predă la Şcoala de Drept din cadrul Universităţii Arkansas şi se căsătoreşte cu Bill Clinton. 

1976-Hillary lucrează în firma de avocatură Rose din Little Rock. Îl susţine pe Jimmy Carter în campania sa prezidenţială. 

1977-Hillary pledează pentru fonduri privind ajutorarea familiilor 

1978-Preşedintele Jimmy Carter o numeşte că şef al Corpului de Servicii Juridice ce finanţează asistenţa   pentru categoriile defavorizate. 

1979-Hillary devine preşedinte al Comitetului Consultativ de Sănătate Rurală pentru a extinde accesul la sistemul medical în zonele rurale isolate   ale statului Arkansas. 

1980-Hillary îi da naştere fiicei sale, Chelsea 

1983-Ca prima doamna al statului Arkansas, Hillary reformează sistemul educaţional public. 

1985-Hillary iniţiază programul de instruire a preşcolarilor din Arkansas 

1987-Hillary este numită preşedinte al organizaţiei “American Bar Association’s Commission on Women în the Profession” 

1989-Hillary devine prima doamnă din Arkansas ca soţie a guvernatorului Bill Clinton. În cadrul unei conferinţe, discuta cu preşedintele Bush despre sistemul medical şi necesitatea de combatere a ratei mortalităţii infantile în SUA. 

1990-Hillary contribuie la fondarea “Arkansas Single Parent Scholarship Fund” pentru a ajuta copii crescuţi de un singur părinte ca să aibă acces la educaţie. 

1993-Ca prima doamna a preşedintelui Bill Clinton, Hillary conduce o luptă pentru reforma sistemului medical. Depune o mărturie în faţă „Comitetului de Cai şi Mijloace” pentru a sprijini pachetul de îngrijire a sănătăţii preşedintelui ce se confruntă cu o puternică opoziţie. 

1994-Hillary conduce delegaţia americană în Norvegia pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 1994, în care discuta despre reformă medicală cu prima femeie prim-ministru al Norvegiei. 

1995-Hillary ţine un discurs istoric în faţa ONU, în a patra conferinţă de la Beijing pe tema “drepturile femeilor”, în care susţine că “drepturile omului sunt drepturile femeilor şi drepturile femeilor sunt drepturile omului 

1996-Hillary publică cartea “It Takes a Village” în care scrie despre responsabilitatea colectivă de îngrijire a copiilor. 

1997-Hillary contribuie la adoptarea programului de îngrijire a sănătăţii copiilor (the Children’s Health Insurance Program), ce presupune finanţarea familiilor cu venituri mici. În prezent, programul asigura sănătatea a 8 milioane de copii americani. 

1998-Se confruntă cu scandalul prin care trece soţul ei care a înşelat-o cu Monica Lewinsky 

1999-Hillary contribuie la adoptarea Legii Foster Care 

2000-Hillary este aleasă ca prima femeie senator american în New York. 

2001-Hillary ţine primul discurs în Senat. La două zile după atentatele de la 11 septembrie din New York, ea însăşi se întâlneşte cu preşedintele Bush pentru a lansa un angajament de 20 miliarde de dolari pentru reconstruirea oraşului. 

2002-Hillary adoptă legislaţia privind ajutorarea victimelor atentatelor de la 11 septembrie şi determina EPA şi administraţia Bush să investigheze impactul asupra sănătăţii locuitorilor oraşului. Votează în Congres în favoarea intervenţiei americane în Irak. 

2003-Lansează cartea “Living History”. 

2004-Hillary introduce o legislaţie de ajutorare a studenţilor aflaţi în dificultate, care muncesc şi care sunt crescuţi de un singur părinte. 

2005-În calitate de senator, Hillary participă la proiectul de lege privind creşterea salariului minim. Introduce o lege care asigură fiecărui american să voteze mai uşor. 

2006-Hillary este realeasă ca senator american şi se implică în reformarea sistemului de sănătate pentru veterani. 

2007-Hillary ţine primul discurs privind protecţia mediului înconjurător în Senat şi îşi anunţă candidatura pentru preşedinţia SUA. 

2008-Hillary candidează pentru preşedinţia SUA şi câştigă alegerile primare ale partidului democrat din New Hampshire. Îşi suspendă campania prezidenţială şi îl susţine pe candidatul democrat Barack Obama. După ce acesta este ales preşedinte, Hillary serveşte în administraţia sa ca Secretar de Stat. În acelaşi an se implică în adoptarea legislaţiei privind renumerarea exagerată a directorilor generali de companii. 

2009-În calitate ca secretar de stat, Hillary a lansat un plan al ONU pentru combaterea violenţei sexuale împotriva femeilor şi copiilor din zonele de război. 

2010-Hillary sancţionează Iranul pentru desfăşurarea programului nuclear. 

2011-Hillary susţine într-un discurs că „drepturile homosexualilor sunt drepturile omului, şi drepturile omului sunt drepturile homosexualilor”. Participă la supravegherea operaţiunii de ucidere a liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama bin Laden. 

2012-Într-un interviu ţinut la CNN, Clinton îşi asumă responsabilitatea pentru atacurile de la 11 septembrie de la consulatul american din Benghazi, Libia. Tot în acelaşi an este spitalizată din unui cauza unui cheag de sânge descoperit între creier şi craniu, însă îşi revine. Susţine lupta pentru combaterea schimbărilor climatice în cadrul unui discurs ţinut pe diplomaţie energetică. 

2013-Este audiată în faţă Comitetului de Afaceri Externe şi în faţa Comitetului de Relaţii Externe din Senat în ce priveşte incidentele din Benghazi. Hillary anunţă că se retrage din funcţia de secretar de stat pentru a restabili reputaţia Americii în întreaga lume.  

2014-Hillary devine bunică când fiica sa, Chelsea, îi da naştere lui Charlotte, şi publică cartea “Hard Choices”. 

2015-Hillary îşi lansează candidatura pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii, promiţând să fie un campion pentru familiile clasei de mijloc.Este raportat însă că şi-a folosit contul personal de email pe durata mandatului de secretar de stat.  

2016-Este nominalizata drept candidat al Partidului Democrat, avându-l ca partener de campanie pe Tim Kaine. Dar un raport al Departamentului de Stat  afirmă că fostul secretar de stat nu a respectat regulile privind informarea personalului departamentului în ceea ce privește utilizarea serverului privat. Cu puţin timp înainte de alegeri, site-ul Wikileaks  îi publică 20 000 de  emailuri

Deşi a învins toate dezbaterile şi ieşea câştigătoare în toate sondajele din presă, Hillary Clinton a fost înfrântă de rivalul ei republican, Donald Trump, obţinând doar 218 voturi electorale, 57, 636, 964 voturi populare (un procent de 47.4%).