Hala Matache, vandalizată  Autorităţile îşi pasează vina jpeg

Hala Matache, vandalizată. Autorităţile îşi pasează vina

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 februarie 2012

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, i-a cerut duminică primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să aibă grijă ca Hala Matache și alte monumente istorice să nu mai fie prada actelor de vandalism și să recupereze obiectele furate.

Monumentele istorice din București au fost vandalizate în repetate rânduri în ultima perioada. De asemenea, hoții au sustras diverse obiecte din interiorul acestora. Hala Matache este situată pe viitorul Bulevard Uranus.

 „Ministrul Culturii cere imperativ Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, personal domnului Primar General Sorin Oprescu, precum şi Prefecturii Municipiului Bucureşti şi instituţiilor abilitate să acţioneze urgent şi energic pentru stoparea actelor de vandalism, recuperarea furturilor, identificarea şi pedepsirea făptaşilor“, se precizează într-un comunicat de presă remis, duminică, B365.ro.

Hala Matache, monument istoric de clasa B, se află pe traseul noii magistrale rutiere Buzești-Berzei. Inițial, Primăria Capitalei a vrut să o demonteze și să o mute mai în spate față de amplasamentul actual.

Asociația Salvați Bucureștiul s-a opus acestei intenții, iar Inspectoratul de Stat in Construcții a oprit lucrările de pe Bulevardul Uranus. Drept urmare, Primăria Capitalei a început negocierile cu Ministerul Dezvoltării, în urma cărora s-a stabilit să se ia măsuri de conservare și punere în siguranță până la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric.

Prin urmare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea Halei Matache revine Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, susține Ministerul Culturii.