Guvernului lui Tony Blair, implicat în răpirea ilegală şi torturarea unor cetăţeni britanici jpeg

Guvernului lui Tony Blair, implicat în răpirea ilegală şi torturarea unor cetăţeni britanici

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 iulie 2010

Fostul Cabinet britanic laburist a fost implicat în răpirea ilegală şi torturarea unor cetăţeni britanici suspectaţi de terorism şi a susţinut extrădările excepţionale după atacurile din septembrie 2001 din SUA, potrivit unor documente recent declasificate, citate de The Guardian, în ediţia online.

Unele dintre documente atestă implicarea Guvernului lui Tony Blair în multe dintre evenimentele care fac în prezent obiectul anchetei judiciare anunţate de David Cameron săptămâna trecută.

Printre cele mai compromiţătoare documente sunt câteva rapoarte de interogare ale unor ofiţeri MI5, care trădează lipsa de respect faţă de suferinţele unui britanic pe care l-au interogat la o bază aeriană americană din Afganistan, afirmă The Guardian.

Alte documente declasificate arată că Ministerul britanic de Externe a decis în ianuarie 2002 că transferul suspecţilor de terorism britanici din Afganistan la Guantanamo este "opţiunea preferată". Jack Straw, ministru de Externe în perioada 2001-2006, a cerut ca chiar ca extrădările extraordinare să fie amânate până când MI5 reuşea să-i interogheze pe suspecţi.

De asemenea, Guvernul britanic de atunci ar fi ignorat tentative ale Ministerului de Externe de a-i asigura sprijin consular unui cetăţean britanic deţinut în Zambia, acesta fiind în cele din urmă transferat la Guantanamo.

Documentele au fost declasificate în urma unor proceduri civile iniţiate de şase foşti deţinuţi de la Guantanamo împotriva MI5, MI6, Ministerelor de Interne şi de Externe şi Procuraturii britanice, instituţii acuzate de complicitate în detenţia ilegală şi torturarea lor.