Tabloul Întoarcerea de la târg, de Nicolae Grigorescu, vândut cu 165 000 de euro la Artmark jpeg

Grigorescu şi Tonitza, în Licitaţia sfârşitului lumii

📁 Patrimoniu
🗓️ 19 decembrie 2012

Casa Artmark scoate astăzi la vânzare obiecte de artă în valoare de 1, 5 milioane de euro, printre care se numără tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza şi Theodor Pallady.

Printre lucrările-vedetă ale licitaţiei de sfârşit de an de la Casa Artmark se numără picturile lui Nicolae Grigorescu, „Întoarcerea de la târg“ (estimată la 100.000-200.000 de euro), Nicolae Tonitza, „Plajă la Mangalia“ (estimată la 25.000-45.000 de euro), Theodor Pallady, „Natură moartă cu lalele, evantai şi mască roşie“ (estimată la 50.000-75.000 de euro), Gheorghe Petraşcu, „Natură statică cu crizanteme şi fructe“ (estimată la 15.000-25.000 de euro) şi Corneliu Baba, „Spaime“ (estimată la 30.000-50.000 de euro).

Gala Iubitorilor de Artă-Licitaţia de Crăciun, prezentată pe coperta catalogului sub formă de „Licitaţie a sfârşitului lumii“, este organizată astăzi, de la ora 18.30, la Hotelul Marriott din Bucureşti.

DE CE E GRIGORESCU MAI SCUMP?Diferenţele de cotă ale lucrărilor din licitaţie par mari, dar sunt explicabile. Nicu Ilie, comentator al pieţei de artă, arată că evaluările creaţiilor care intră în licitaţii ţin cont, în primul rând, de criterii financiare obiective, iar un element foarte important pentru calculul unui preţ este dimensiunea tabloului.

„Există un preţ mediu pe centimetru pătrat calculat pentru fiecare autor şi acesta este baza generală pe care se stabileşte un preţ. Apoi intră în discuţie importanţa şi calitatea artistică a operei de artă – dacă autentificarea este certă, dacă opera are o mare notorietate, dacă a participat la expoziţii, dacă a fost în muzee, dacă apare în cataloage de artă“.

Nicu Ilie consideră că fiecare dintre aceste elemente poate creşte preţul reieşit din înmulţirea simplă a suprafeţei cu preţul pe centimetrul pătrat. De asemenea, periodizarea operei în creaţia unui autor este importantă. „O operă de maturitate sau o «operă de temelie» are, de regulă, o evaluare mai mare decât una de început de carieră, fiind, evident, mai dorită de colecţionari. În cazul licitaţiei de la Artmark, «Carul cu boi» al lui Grigorescu are o evaluare net superioară datorită seriei de lucrări din care face parte şi care a fost permanent pe gustul colecţionarilor“. Analistul Nicu Ilie mai aminteşte că, la un moment dat, a existat cel puţin un «Car cu boi» vândut în fiecare lună în licitaţii, iar preţurile finale au fost peste medie.

„O altă operă importantă, «Natura statică» a lui Pallady, are o evaluare spectaculoasă, tinzând să doboare recordul de autor, datorită faptului că lucrările de foarte mare valoare cu această semnătură au fost foarte rare în ultimii ani. În schimb, Tonitza a fost intens tranzacţionat şi a fost prezent cu capodopere în piaţă, ceea ce a mai diminuat interesul pentru operele sale minore. O altă lucrare cu un potenţial foarte mare este peisajul semnat de Ion Andreescu, «Arătura», aceasta fiind singura pictură a acestui autor propusă în 2012, în condiţiile în care operele sale sunt destul de puţine şi apar foarte rar în licitaţii“.

BIJUTERII ŞI  PORTRETEParticipanţii la licitaţie ar mai putea fi interesaţi şi de capodoperele bijuteriei şi ale artei decorative europene „Pasărea paradisului“ — o broşă Cartier de colecţie, realizată în 1954, din aur şi platină, decorată cu diamante şi rubin (valoare estimativă 8.000-12.000 de euro), un pocal neo-baroc cu capac, din argint Neresheimer &Sohne — piesă de colecţie de la sfârşitul secolului al XIX-lea (valoare estimativă 2.500-4.000 de euro).

De asemenea, mai multe portrete ale pictorilor români Eustaţiu Stoenescu, Francisc Şirato, Alexandru Ţipoia îşi aşteaptă cumpărătorii.

UN PICTOR CONTESTATNicolae Grigorescu a avut parte şi de critici, care l-au acuzat de manierism, pentru că s-a folosit în mod repetat de motivul carului cu boi. Dar artistul şi-a explicat opţiunea:„Repetiţia în artă?-Vai de cel care, privind un lucru frumos, deci viu, căci toate lucrurile frumoase sunt vii, privindu-l numai o dată şi numai dintr-un punct de vedere, crede că l-a văzut destul“, a afirmat Nicolae Grigorescu.

Sursa:www.adevarul.ro