Grecia cere 279 de miliarde de euro de la Germania, despăgubiri de război pentru distrugerile produse de nazişti jpeg

Grecia cere 279 de miliarde de euro de la Germania, despăgubiri de război pentru distrugerile produse de nazişti

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 7 aprilie 2015

Grecia a cerut aproape 279 de miliarde de euro de la Germania, cuantumul reparaţiilor de răboi din cel de-Al Doilea Război Mondial. Suma este mai mare decât valoarea cauţiunii actuale a Greciei. Gestul face parte dintr-un efort al ţării-care caută influxuri de venituri cât mai multe-de a obţine o compensaţie pentru crimele comise de cel de-al Treilea Reich, informează The Telegraph. 

O comisie parlamentară instituită de primul ministru Alexis Tsipras a stabilit suma revendicată, care include şi costul unui împrumut pe care l-a făcut Banca Greciei, sub presiune nazistă, precum şi returnarea tezaurului arheologic. 

În 1941, Grecia a fost ocupată violent de cel de-al Treilea Reich. În această perioadă, numai în Atena au murit de foame-la propriu-peste 40.000 de oameni.

Calculele anterioare realizate de greci pentru costul ocupaţiei naziste se învârteau în jurul sumei de 160 de miliarde de euro. Suma revizuită se ridică însă la aproape 10 procente din PIB-ul Germaniei. 

Premierul Tsipras a numit chestiunea reparaţiilor o problemă "morală şi etică" pentru ţara sa, repetând cererea şi în timpul vizitei sale la Berlin luna trecută.

Miniştrii greci au vehiculat această idee de confiscare a bunurilor germane în ţară pentru a despăgubi familiile victimelor naziştilor.

Un sodaj realizat la solicitarea unui post de radio grecesc arată că peste 80% din populaţie este de acord cu dobândirea reparaţiilor de război în urma crimelor comise de nazişti.

Oficialii de la Berlin au respins rapid noile revendicări. Vice-cancelarul Sigmar Gabriel a descris propunerea ca fiind "tâmpită" şi a declarat că riscă să pună semnul egal între problemele legate de datoriile actuale ale Greciei şi doleanţele de ordin istoric.

Cancelarul Angela Merkel s-a opus şi ea redeschiderii unor răni vechi, insistând că Berlinul şi-a onorat obligaţiile în timpul acordului pentru compensaţii semnat în 1960.