Gorbaciov: George Bush m a avertizat despre pregatirea puciului din 1991 jpeg

Gorbaciov: George Bush m-a avertizat despre pregatirea puciului din 1991

📁 Comunism
🗓️ 15 august 2011

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a mărturisit, înt-un interviu publicat de cotidianul oficial Rosiiskaia Gazeta,  că omologul său american, George Bush, l-a informat în 1991 despre pregătirea unui puci împotriva sa.

În amplul interviu publicat cu câteva zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la puciul eşuat al conservatorilor sovietici, Gorbaciov a fost întrebat despre zvonurile potrivit cărora Statele Unite l-ar fi avertizat, cu două luni înainte, despre pregătirea loviturii de stat, transmiţându-i inclusiv numele puciştilor.

"Bush m-a sunat. Avea informaţia de la primarul Moscovei, Gavriil Popov", a spus fostul lider sovietic.

"Credeam că trebuie să fie idioţi să rişte (...) Dar, din nefericire, au fost idioţi", a adăugat el, referindu-se la autorii loviturii de stat, care au încercat să preia puterea prin forţă, într-un moment în care preşedintele sovietic se afla în vacanţă în Crimeea.

"Iar noi am fost semiidioţi, inclusiv eu. Eram epuizat. Nu ar fi trebuit să plec în vacanţă. A fost o greşeală", a recunoscut Gorbaciov.

Susţinuţi de directorul KGB, Vladimir Kriucikov, şi de ministrul Apărării, Dmitri Iazov, puciştii au afirmat că preşedintele era "incapabil să-şi asume funcţia, din motive de sănătate". Ulterior, ei au proclamat stare de urgenţă pentru şase luni şi au anunţat reinstaurarea cenzurii, trimiţând tancurile în capitala rusă.

Lovitura de stat a eşuat, iar puciştii au fost arestaţi după trei zile, însă evenimentele au avut un impact decisiv asupra sorţii Uniunii Sovietice, slăbită deja de tendinţe de autonomie în republicile sovietice.