Germanii vor construi o mănăstire folosind exclusiv mijloace din secolul al IX lea jpeg

Germanii vor construi o mănăstire folosind exclusiv mijloace din secolul al IX-lea

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 23 martie 2012

Istorici, arhitecţi, arheologi şi sute de voluntari vor construi, în Germania, o mănăstire medievală, folosind doar tehnici existente în secolul al IX-lea, scrie Spiegel. Astfel, nu se va utiliza niciun fel de maşinărie, iar constructorii nu vor avea voie să poarte pelerine de ploaie sau să bea cafea. Specialiştii estimează că va dura în jur de 40 de ani pentru a construi mănăstirea.

Proiectul va începe în 2013, iar construcţia va fi amplasată în oraşul Messkirch, între Dunăre şi lacul Constanţa.

Spiegel scrie că noul proiect are valoare ştiinţifică, dar va atrage şi numeroşi turişti în Germania. 12 experţi, printre care istorici, arhitecţi şi arheologi, îi vor supraveghea pe voluntari şi vor descoperi alături de ei cum trăiau oamenii în Evul Mediu:cum îşi construiau casele, cum pregăteau mâncarea sau cum îşi coseau hainele.

Secolul al IX-lea, pe care germanii îl vor “simula” în acest experiment, reprezintă o necunoscută, deoarece nu s-au păstrat foarte multe documente din urmă cu 1.100-1.200 de ani. “Scopul nostru nu este să avem o mănăstire, ci să învăţăm cum să o construim”, a explicat Bert Geurten, coordonatorul proiectului.

Pentru început, voluntarii vor construi o biserică mică, de lemn, şi vor căra materialele cu ajutorul vacilor. Apoi, se vor apuca de mănăstirea din piatră, a cărei construcţie poate dura 40 de ani, scrie Spiegel.

Nu doar voluntarii vor suporta condiţiile din secolul al IX-lea, ci şi turiştii. Aceştia vor parcurge pe jos distanţa din parcare până la şantierul mănăstirii şi, dacă li se face foame, vor mânca numai alimente cultivate în jurul mănăstirii, printre care nu se numără şi cartoful, pentru că acesta nu era cunoscut în secolul al IX-lea. De asemenea, Spiegel scrie că nimeni nu va avea voie să bea cafea.

Proiectul, similar celui demarat la Guedelon (Franţa), va beneficia de o finanţare iniţială de 1, 3 milioane de dolari din partea oraşului, a statului german şi a UE, iar, când aceşti bani sunt cheltuiţi, voluntarii şi cercetătorii vor trebui să se autofinanţeze.

Pe lângă voluntari, la ridicarea mănăstirii vor pune umărul şi 20-30 de constructori, care vor primi un salariu de 1.200 de europe lună şi vor lucra aproape încontinuu, având doar un weekend liber între 2 aprilie şi 11 noiembrie 2013.

Iniţiatorul proiectului, Bert Geurten (62 de ani), spune că, foarte probabil, nu va mai fi în viaţă peste 40 de ani, când estimează că va fi gata mănăstirea. “Vreau doar să fiu înmormântat în mănăstire”, conchide Geurten.

sursa:gandul.info