"Gânditorul de la Hamangia", expus la Oxford jpeg

"Gânditorul de la Hamangia", expus la Oxford

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2010

"Gânditorul de la Hamangia" este expus, de marţi, alături de alte peste 175 de piese arheologice din perioada neo-eneolitică, din zona danubiano-carpatică, în cel mai vechi muzeu britanic, Ashmolean Museum of Art and Archaeology al Universităţii Oxford, anunţă Muzeul Naţional de Istorie a României.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă vernisarea expoziţiei internaţionale "The Lost World of Old Europe", care prezintă bunuri de patrimoniu arheologic din colecţii muzeale româneşti, dar şi piese din colecţii muzeale din Bulgaria şi Republica Moldova.

Expoziţia "The Lost World of Old Europe", prezentată şi la New York, din noiembrie 2009 până în aprilie anul acesta, este rezultatul unei fructuoase colaborări între Institute for the Study of the Ancient World (ISAW) al New York University şi MNIR, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional-principalii organizatori ai acestui ambiţios proiect cultural româno-american.

Expoziţia prezintă, în premieră în Marea Britanie, 175 de piese arheologice de valoare excepţională, datând din perioada neo-eneolitică, din colecţiile a 19 muzee româneşti. Acestora li se adaugă o serie de artefacte din aceeaşi epocă, provenind din colecţiile Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei de la Chişinău (Republica Moldova) şi ale Muzeului Regional de Istorie Varna (Bulgaria).

Expoziţia va rămâne deschisă la Oxford până la jumătatea lunii august.

Structurată pornind de la prezentarea câtorva teme cheie-figura umană în plastica neolitică, bunurile de prestigiu, case, gospodării şi comunităţi, arta ceremonială ceramică, simbolurile precursoare scrierii-, expoziţia oferă ocazia publicului şi specialiştilor internaţionali să descopere evoluţia şi principalele artefacte caracteristice ale celor mai importante culturi neo-eneolitice dezvoltate în zona danubiano-carpatică (Vinča, Vădastra, Hamangia, Boian-Gumelniţa, Precucuteni-Cucuteni)

Bunurile de patrimoniu selectate să facă parte din expoziţie oferă publicului posibilitatea de a reflecta asupra uimitoarei "modernităţi" avant la lettre a civilizaţiilor preistorice ce au existat în zona danubiano-carpatică în urmă cu mai bine de şapte milenii.

Ashmolean Museum of Art and Archaeology, provenind din colecţia intelectualului şi omului politic britanic Elias Ashmole, pe care acesta a donat-o Universităţii Oxford în 1677, a fost primul muzeu din Marea Britanie şi, totodată, primul muzeu universitar din lume.