Franța și Italia comemorează 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci / VIDEO jpeg

Franța și Italia comemorează 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci / VIDEO

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 2 mai 2019

Ceremonii de comemorare a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci au început în această săptămână la Amboise, în Valea Loarei, Franța și Italia lăsând deoparte tensiunile recente, pentru a onora memoria geniului renascentist în orașul unde și-a petrecut ultimii ani de viață. 

În 1516, la vârsta de 64 de ani, Leonardo da Vinci a părăsit Italia pentru a intra în serviciul regelui Francisc I al Franței. Multe dintre capodoperele sale-printre care si picturile Sfântul Ioan Botezătorul și Gioconda-l-au urmat și au fost vândute monarhului francez, creând o moștenire care este acum expusă la Muzeul Luvru din Paris.

În contextul tensiunilor diplomatice dintre Roma și Paris, moștenirea sa a devenit controversată, subsecretarul italian al Culturii Lucia Borgonzoni declarând pentru presa italiană, în noiembrie, că vrea să renegocieze împrumutul plănuit al lucrărilor sale către Lucru pentru expoziția aniversară pentru că „francezii nu le pot avea pe toate“, relatează Adevărul.

Nu este clar, spre exemplu, dacă schița „Omul vitruvian“ va părăsi Veneția pentru a ajunge la Luvru. Însă astăzi, în Amboise, președintele francez Emmanuel Macron și omologul său italian Sergio Mattarella au încercat să detensioneze relațiile dintre cele două state aliate în mod normal, care au devenit mai rigide de la mijlocul anului 2018, în principal din cauza politicilor referitoare la migrație.

Oficialii s-au întâlnit la mormântul lui Leonardo, unul modest dintr-o capelă din castelul Amboise, unde se presupune că sunt rămășițele sale și au vizitat locuința sa din apropiere, Clos Luce, unde a murit pe 2 mai 1519.

„Este un gest extrem de solem, care arată că cele două țări împărtășesc memoria sa care le unește“, a declarat directorul castelului Amboise, Jean-Louis Sureau, pentru Reuters.

Sosirea sa în Franța nu a fost un accident, pentru că regele Francisc I voia ca artistul să se alăture Curții sale pentru a aduce o contribuție la influența și rafinamentul său internațional, a spus Sureau. 

„Leonardo da Vinci este indiscutabil născut în Italia, este florentin, dar dincolo de asta, el a avut o carieră în serviciul mai multor oameni puternici. Această carieră și viața sa se încheie aici, în Franța“, a adăugat Sureau.

În timpul celor trei ani petrecuți în Franța, da Vinci s-a concentrat pe perfecționarea capodoperelor sale neterminate, deenelor și scrisului științific, dar a participat și la organizarea petrecerilor fastuoase pentru regele Franței.

 „Acest om universal, care, ca să subliniez, a fost înainte de toate italian, poate fi văzut și ca simbolul culturii europene, clădită dincolo de diviziunile tradiționale“, a declarat Catherine Simon Marion, delegat general al Clos Luce.