Franța la răscruce! Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale jpeg

Franța la răscruce! Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 aprilie 2017

Emmanuel Macron a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, cu 23,75% din voturi, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale anunțate de Ministerul francez de Interne. Candidatul proeuropean susținut de formațiunea civică ”En Marche!” și reprezentanta partidului de extremă dreaptă Frontul Național se vor înfrunta în turul al doilea, care va ave loc pe 7 mai.  

François Fillon, candidatul formaţiunii de centru-dreapta Republicanii, se clasează pe locul al treilea, cu 19,91% din voturi, fiind urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), cu 19,64%. Benoît Hamon, candidatul Partidului Socialist, aflat la guvernare, a primit numai 6,35% din voturi. Prezenţa la urne a fost de peste 78% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Emmanuel Macron a declarat pentru AFP că "astăzi, s-a deschis o nouă pagină a vieții politice franceze".

"Francezii și-au exprimat dorința de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg", a declarat Macron, conform Agerpres.

Marine Le Pen și-a exprimat satisfacția pentru "rezultatul istoric" al partidului său.

"Prima etapă care trebuie să îi conducă pe francezi la (Palatul) Elysee a fost străbătută. Acest rezultat este istoric", a declarat Marine Le Pen, atrăgând atenția că în turul al doilea de la 7 mai francezii vor avea de ales între "globalizarea sălbatică" personificată de rivalul său și "marea alternanță" pe care dă asigurări că o reprezintă ea.

Macron, favorit în sondaje

Emmanuel Macron ar învinge-o detașat pe Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit unor sondaje realizate duminică seară după anunțul rezultatelor din turul întâi.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% pentru șefa partidului Frontul Național.

Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferență mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron și 36% pentru Marine Le Pen.

Conservatorul Francois Fillon și-a recunoscut înfrângerea și a anunțat că va vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu Emmanuel Macron.

"Trebuie să alegem ce este de preferat pentru țara noastră (...) Abținerea nu stă scrisă în genele mele, mai ales când un partid extremist se apropie de putere. Extremismul poate aduce Franței numai nenorocire și dezbinare. Nu există altă opțiune decât să se voteze împotriva extremei dreapta, voi vota deci în favoarea lui Emmanuel Macron", a declarat Fillon.