Franţa îşi vinde castelele pentru a şi plăti datoriile jpeg

Franţa îşi vinde castelele pentru a-şi plăti datoriile

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 11 iunie 2010

Statul francez va vinde 1.700 de imobile şi terenuri la preţul pieţei, până la sfârşitul anului 2013, inclusiv castele şi hoteluri, în vederea reducerii deficitului bugetar şi a datoriilor, a anunţat, miercuri, Ministerul Bugetului, transmite AFP.

Acest program nu reprezintă o premieră, cu excepţia faptului că se va desfăşura pe parcursul a patru ani.

Din totalul activelor scoase la vânzare, 28% sunt clădiri petnru birouri, 15% locuinţe, 24% terenuri şi 4, 5% unităţi molitare, iar marea majoritate sunt situate în apropierea Parisului. Autorităţile nu au precizat suma pe care vor să o obţină prin aceste vânzări.

Potrivit Le Figaro, programul nu se adresează persoanelor fizice ci cumpărătorilor mari, precum companiile imobiliare şi autorităţile locale.

Între proprietăţile scoase la vânzare se află şi un castel de 400 de metri pătraţi din departamentul Haute-Savoie, situat pe malul lacului Leman, fiind dotat cu un port privat. De asemenea, urmează să fie vândut un hotel datând din 1920 din arondismentul VII al Parisului.

Începând din 2005, statul francez a vândut active în valoare de trei miliarde de euro. Între acestea se numără mari clădiri istorice, care au intrat mai ales în proprietatea unor investitori străini, arabi şi chinezi.

Prin bunăvoinţa milionarului Karim Aga Khan, a fost restaurat şi întreţinut Castelul Chantilly, construit în 1560 şi devenit reşedinţă regală. Mohamed Al Fayed a devenit proprietarul hotelului Ritz, situat în Piaţa Vendome.

În timpul crizei financiare, programul s-a derulat într-un ritm scăzut, în 2009 fiind obţinuţi 395 milioane euro iar anul trecut 475 miliarde euro.

Castelul Chantilly

Castelul Chantilly a fost construit în mai multe etape, pornind de la ruinele unei fortăreţe medievale din secolul al X-lea. Începând cu anul 1484, numele său este asociat celui al familiei de Montmorency, pentru ca, în 1643, domeniul să treacă în patrimoniul casei de Condé.

Palatul cuprinde două clădiri ataşate:Grand Château (Castelul Mare), distrus în timpul Revoluţiei Franceze şi reconstruit în anii 1870, şi Petit Château (Castelul Mic) construit în jurul anului 1560, pentru Anne de Montmorency. În timpul primului război mondial, castelul a fost folosit ca şi cartier general al francezilor, aici având loc numeroase întruniri ale aliaţilor. 

Pe domeniul Chantilly se află vestitele Grandes Écuries (Marile Grajduri). Legenda spune că  Louis Henri, Duce de Bourbon şi Prinţ de Condé credea că se va reîncarna, după moarte, într-un cal. El a cerut, în 1719,  arhitectului Jean Aubert să construiască nişte grajduri potrivite rangului său. Acestea, având o lungime de 186 de metri, sunt considerate a fi cele mai frumoase din lume. Începînd cu 1982, aici se află Le Musée Vivant du Cheval. Ca o curiozitate, merită menţionat faptul că prestigioasele grajduri, precum şi castelul, au fost folosite la filmarea unor scene din filmul A View to a Kill, din seria James Bond.

Palatul găzduieşte în prezent Muzeul Condé şi conţine una dintre cele mai frumoase colecţii de pictură veche, manuscrise (peste 700) şi documente diverse. Biblioteca din Petit Château conţine cca. 12000 de volume, inclusiv o Biblie tipărită de Gutenberg.