Francisco Franco a fost exhumat  Sicriul fostului dictator spaniol, mutat într un cimitir din Madrid / VIDEO jpeg

Francisco Franco a fost exhumat. Sicriul fostului dictator spaniol, mutat într-un cimitir din Madrid / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 octombrie 2019

Francisco Franco, generalul care a condus Spania cu o mână de fier de la sfârșitul războiului civil (1936-1939) până la moartea sa, în 1975, a fost exhumat din mausoleul monumental Valle de los Caídos (Valea Celor Căzuți).

Sicriul în care se aflau rămășitele dictatorului spaniol a fost transportat cu elicopterul la cimitirul Mingorrubio El Pardo din Madrid, unde a fost reînhumat alături de soția sa.

La ceremonia privată de exhumare au fost admise doar 22 persoane, rude ale fostului dictator spaniol. Sicriul a fost purtat de opt membri ai familiei lui Franco, printre care și strănepotul său Louis de Bourbon, rudă îndepărtată cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

Exhumarea lui Franco a fost făcută la inițiativa guvernul socialist condus de Pedro Sanchez, aflat la putere în Spania. Curtea Supremă spaniolă a respins recursul descendenţilor generalului Francisco Franco şi a decis în favoarea exhumării rămăşiţelor dictatorului din mausoleul său din apropiere de Madrid, unde a fost înmormântat în anul 1975.

Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi până când a murit, în anul 1975. Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din „Valea celor căzuţi” (foto jos) într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi.

Mausoleu Franco jpg jpeg

Circa 34.000 de victime ale acelui război sunt îngropate acolo, inclusiv mulţi luptători ai taberei republicane, care a pierdut războiul.