Fragmente din clădirea comandamentului castrului Apulum, descoperite la Alba Iulia jpeg

Fragmente din clădirea comandamentului castrului Apulum, descoperite la Alba Iulia

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 15 iulie 2011

Arheologii din Alba Iulia au descoperit, în timpul lucrărilor de reabilitare a infrastructurii care se desfăşoară în această perioadă în Cetatea Vauban din municipiu, fragmente ale unei clădiri romane despre care presupun că este Principia, clădirea comandamentului castrului Apulum.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat că arheologii instituţiei au descoperit, în timpul supravegherii lucrărilor de reabilitare a infrastructurii care se desfăşoară în zona Cetăţii Vauban din municipiu, elemente de zidărie romană care pot să aparţină clădirii comandamentului castrului Apulum, clădire cunoscută în termeni de specialitate ca "Principia".

Inel a spus că vestigiile descoperite constau în trei trasee de ziduri care aparţin unor compartimente interioare, posibil componente ale laturii de est a acestui obiectiv, precum şi două din elementele de construcţie ale intrării în Principia, reprezentate de doi piloni de acces prin poarta clădirii.

"Aceste structuri au fost înregistrate arheologic şi topografic, tronsonul de canalizare fiind plasat pe sub aceste structuri, prin tehnici specifice de substrăpungere, iar zidurile fiind acoperite ulterior de straturi de nisip şi balast, pentru conservare primară, până la luarea unei decizii în vederea cercetării şi valorificării acestor vestigii arheologice de importanţă deosebită pentru castrul de la Apulum. Aceste elemente confirmă încă o dată argumentul cercetării acestui edificiu deosebit de important pentru planimetria şi arhitectura castrului roman de la Apulum, fapt pentru care vor constitui un punct de referinţă pentru organizarea cercetării arheologice pentru dezvelirea clădirii comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina" a spus Inel.

Potrivit sursei citate, lucrările de asistenţă arheologică pe strada dintre muzeu şi catedrala ortodoxă au avut drept rezultat recuperarea unei piese fragmentare de artă statuară, care din primele observaţii pare să aparţină unei reprezentări de divinitate fluvială de epocă romană, cu analogii într-o altă piesă descoperită la Apulum şi aflată în colecţia muzeului.

Acestea nu sunt singurele descoperiri arheologice scoase la iveală în timpul lucrări de reabilitare care se desfăşoară în interiorul cetăţii din Alba Iulia.

În această zonă, echipele de arheologi au descoperit ruinele unei biserici creştine medievale, specialiştii estimând că aceasta datează din secolul al X-lea şi ar putea fi cel mai vechi lăcaş creştin din oraş, dar şi fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

O altă descoperire importantăa fost un templu roman închinat zeiţei Nemesis, în incinta acestuia fiind găsită o statuetă a zeităţii, un basorelief şi un altar votiv.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc au existat un castru roman (al legiunii a XIII-a Gemina, anul 104) şi o cetate medievală.