Fotografie inedită a lui Arthur Rimbaud, descoperită la Paris jpeg

Fotografie inedită a lui Arthur Rimbaud, descoperită la Paris

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2010

Fotografia, care datează din anii 1880, face parte dintr-un lot de 30 de imagini realizate în oraşul portuar Aden din actualul Yemen, descoperite cu ocazia unui târg de vechituri de către doi librari pasionaţi de istoria cărţilor, Jacques Desse şi Alban Caussé.

"Locul de unde am achiziţionat-o şi preţul de cumpărare contează prea puţin. Extraordinar este faptul că această fotografie este veriga lipsă dintre celebra fotografie a poetului realizată la vârsta de 17 ani de către Etienne Carjat şi patru autoportrete realizate în condiţii mizere cu puţin timp înainte de moartea sa, în 1891", a declarat Jacques Desse.

Pentru autentificarea fotografiilor, cei doi librari parizieni au apelat la ajutorul lui Jean-Jacques Lefrère, specialist în biografia lui Rimbaud şi autor al volumului intitulat "Sur Arthur Rimbaud, Correspondance Posthume".

După numeroase comparaţii cu alte fotografii, scrisori şi un studiu minuţios care a durat doi ani, constând în special în "îmbătrânirea" cu ajutorul computerului a fotografiei realizate de Carjat şi în analiza coafurii lui Rimbaud, fotografia a fost declarată autentică.

Arthur Rimbaud, născut în 1854, a fost un poet precoce în adolescenţă, însă a încetat să mai scrie la vârsta de 20 de ani. Poetul francez a dus după această vârstă o viaţă de aventurier şi a murit la vârsta de 37 de ani, în anul 1891. El este o figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului. Din creaţia sa fac parte poemul esoteric "Le Bateau ivre", ciclul de poeme în proză "Les Illuminations" şi celebrul "Sonnet des voyelles", în care, fiecăreia din cele cinci vocale, i se atribuie o anumită culoare.